Search
Close this search box.

NAKON POHVALA – ODBIJENICA Tvrtka „Vinota” d.o.o. neće dobiti europska sredstva za dovršetak veličkog hotela – Goran Šutalo: „To je politička odluka!”

Tvrtka Vinota d.o.o., u vlasništvu Zorice Šutalo, neće dobiti europska bespovratna sredstva za svoj projekt dovršetka Hotela Velika. Rješenje o odbijanju dodjele sredstava za projekt stiglo je iz Ministarstva turizma i sporta a doneseno je jer projekt ‘nije ispunio uvjete’. U detaljnijem obrazloženju navodi se kako je „Uvidom u kontrolnu listu stručnjaka za građevinski dio utvrđeno kako je prijavitelj započeo s projektnim aktivnostima prije predaje projektnog prijedloga: Aktivnosti izvođenja predmetnih radova na planiranom zahvatu u prostoru, a temeljem prethodno ishođenih akata kojim se odobrava građenje smatra se početkom projekta”. Imajući u vidu neka događanja unazad tri godine, Goran Šutalo danas jasno kaže: „To je politička odluka”.

 

Podsjetimo, hotel u Velikoj počeo je prije gotovo 20 godina (kamen temeljac je položen na Valentinovo 2004.) graditi Vlado Zec, vlasnik „Kamen Ingrada” ali radovi nisu daleko odmakli zbog stečaja te tvrtke. Želeći se baviti i turizmom Color Grupa Gorana Šutala je u proljeće 2016.godine osnovala tvrtku Vinota d.o.o., u prosincu iste godine kupljeni su bazeni a u proljeće 2017. godine, na petnaestoj po redu javnoj dražbi, za 385 000 eura kupljen je i ‘hotel’. Bazeni su u funkciju stavljeni u ljeto 2021. a Vinota se tada ‘okrenula’ hotelu..U to vrijeme vlasnica Vinote je bila Nikolina, kći G.Šutala.
Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava objavljen je početkom ove godine, Vinota d.o.o. se prijavila nadajući se kako će tako osigurati oko 5 milijuna eura, što bi, uz kredit koji je već bio dogovoren u HABOR-u bilo dovoljno da se hotel završi i stavi u funkciju. Nažalost, stigao je negativan odgovor koji nije promijenjen ni nakon uložene žalbe.
– Radi se o tome da oni tvrde da je ‘prijavitelj započeo s projektnim aktivnostima prije predaje projektnog prijedloga’. To uopće nije tako. Želim da se javnost upozna kako je sve krenulo od početka, Ja se ne bi ni prijavio na taj natječaj da je netko rekao: Čujte, vi ste započeli gradnju…Gradnja je započela prije 20 godina, to se zove ‘brownfield investicija’ ili napuštena građevina koja se nalazi u Parku prirode Papuk. Prije tri godine, prije lokalnih izbora, je ovdje bio Tonči Glavina, glavni tajnik Ministarstva turizma, vidio je taj projekt. Poslije toga je bila i ministrica Nikolina Brnjac. Moja pokojna Nikolina je tada izvršila prezentaciju i kad su to vidjeli, rekli su da je to idealno i da se moramo prijaviti za sredstva kad bude otvoren natječaj. Prije nego što je otvoren natječaj, oni su nas pozvali u Ministarstvo turizma da prezentiramo taj naš projekt. Tonči Glavina nas je pozvao, s nama su bili i naši konzultanti. Nikolina je prezentirala provedbu projekta. Natječaj još nije bio otvoren ali je bio njegov prednacrt pripremljen da se vidi šta to je…Tonči Glavina je tad rekao: Molim vas, ovo mi dajte, ovo je ogledni primjerak kako to treba izgledati…Nakon svega, ni u snu nismo mogli zamisliti da će nam netko reći: Ne možete to dobiti jer vam je započeta gradnja. U žalbi smo napisali, i naveli primjere, gdje se ovakvi slučajevi financiraju, ali to nisu uvažili. Da su mi rekli da nam nedostaje nekakva potvrda, papir…bilo bi mi lakše,a ovako: od toga da smo bili ogledni primjerak kako treba raditi, došli smo do toga da smo dobili odbijenicu. To je jedna politička odluka i želim reći da je s tim gotovo – pojasnio je Goran Šutalo. Pravo na novu žalbu, dodao je, više nemaju a problem neće ni pokušati riješiti tužbom. Neće, što je najvažnije, odustati ni od završetka Hotela Velika.

– Mi u to idemo, nije sporno, ja idući tjedan odmah otvaram gradilište. Želim da javnost zna da je moja namjera bila dobra i da je hotel 2025.trebao biti u funkciji. Sada će Vinota raditi onoliko koliko bude mogla sama. Nama bi HBOR dao ukupan kredit kad bi za njega garantirao Color emajl, ali ne volim ‘brkati’ firme,i zato najprije moramo ojačati Vinotu da bude kreditno sposobnija da izdrži teret hotela. Žao mi je što je ovako ispalo jer znam da je to prava investicija za pokretanje puno stvari u našem kraju – zaključio je G.Šutalo.
Hotel Velika imat će 101 sobu, 4 apartmana, dvije konferencijske dvorane, welnws, spa unutarnji bazen. Za građevinske radove i opremanje treba još 16 milijuna eura.

Tekst: V.Milković
Foto: V.Milković, Vinota d.o.o.

Vezano
Vezano