Search
Close this search box.

NEODGOVORNI VOZAČI Policija u dane vikenda zabilježila čak 191 prekršaj – najveća izrečena kazna je 2 240 eura!

Rezultati pojačanih mjera u prometu

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) kao i na recidiviste, odnosno višestruke počinitelje prometnih prekršaja.

Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđen je ukupno 191 prekršaj, od čega izdvajamo šest prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 136 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja.

Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u petak 28. lipnja 2024. oko 13.50 sati u mjestu Stražeman gdje su policijski službenici u prometu zatekli 37-godišnjeg vozača koji je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao neosiguranim i neregistriranim mopedom. Također je utvrđeno da je vozilu istekla važnost prometne dozvole.Vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 2.240,00 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „AM“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju postoji mogućnost stradavanja djece od dehidracije, stoga je potrebno osvješćivati i upozoravati roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Na žalost, tragična stradavanja djece koja su ostavljena u vozilima se događaju, te je važno osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

Tijekom ljetnih mjeseci jako je važno da roditelji, skrbnici ili osobe koje brinu o djeci budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora punoljetne osobe, obzirom da se ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava, a posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti na „vrlo kratko“ vrijeme!

Izvor: PU požeško-slavonska
Foto: pixnio

Vezano
Vezano