Search
Close this search box.

NOVA KNJIGA POŽEŽANINA GORANA ĐURĐEVIĆA “Sjene uspjeha –  eseji o obrazovanju, odgoju i kvaliteti”

Izdavačka tvrtka Durieux izdala je novu knjigu požeškog znanstvenika, koji živi i radi u Kini, Gorana Đurđevića pod nazivom “Sjene uspjeha –  eseji o obrazovanju, odgoju i kvaliteti”. O knjizi su rekli slijedeće:

– Goran Đurđević propitivao je uvriježene stavove o nastavnicima i njihovu radu. Objasnio je zašto učiteljstvo nije poziv. Problematizirao je nametnuti »teror uspjeha« (natjecanja, vrednovanja i projekti). Pokazao je složeno razumijevanje i svijest o tim dilemama. — Vinko Tadić, Požega (Hrvatska)
– Vrijednost knjige je u promociji humanističkog obrazovanja koje postaje zanemareno, a u knjizi vidimo koje se mogućnosti postižu primjerenim humanističkim obrazovanjem kao što su čitalačka pismenost, aktualizacija sadržaja, kritičko mišljenje — Robert Kresina, Čaglin – Požega (Hrvatska)  
– Vrijednost ove knjige je u tome što dokumentira događaje u hrvatskom obrazovnom sustavu zadnjih desetak godina, na zanimljiv i tečan način analizira neke datosti tog obrazovnog sustava (npr. plaće, ECTS bodove), a pogotovo u tome što pokazuje da nastava i učenje ne moraju biti dosadni ni učenicima ni nastavnicima — Jana Krpina, Peking (NR Kina)
– Kao cjelina knjiga je vrijedan doprinos suvremenoj obrazovnoj historiografiji Hrvatske, ali i pedagoški priručnik koji nudi skup praktičnih rješenja za suvremene probleme i izazove u cjeloživotnom obrazovanju. Kolega Đurđević nudi interdisciplinarnu perspektivu koja kombinira analizu i praktične i primjenjive primjere — Jelena Kupsjak, Zadar (Hrvatska)
– Autor veoma nadahnuto i bazirano na značajnom ličnom iskustvu i razmišljanjima, ne samo da analizira stanje u obrazovanju, već i jasno prepoznaje njegove slabosti, nedostatke, ali i vrline i mogućnosti. Njegov pristup fenomenu obrazovanja u celosti je veoma relevantan i sveobuhvatan… — Mire Mladenovski, Skopje (Sjeverna Makedonija)
– Čitajući neke od tekstova, razmišljala sam da bi bilo dobro da su prevedeni na engleski jezik jer bi sigurno bili inspirativni i za mnoge koji rade u školstvu ili na reformama školskih sistema u Egiptu, Tunisu i Gruziji, a vrlo vjerojatno i dalje… — Mirela Redžić, Vejen (Danska)
– Unatoč razlikama u sustavu plaća u Sloveniji i Hrvatskoj, cijelo vrijeme dok sam čitala ovaj dio knjige mogla sam se prepoznati kao učiteljica i bivša sindikalna povjerenica. Ali da neka država želi imati obrazovane građane, više bi ulagala u kvalitetu obrazovanja, a ne u kvantitetu (standarde, brojanje radnih sati …) — Irena Zgonc, Ljubljana (Slovenija)
– Ono što bi škola današnjice trebalo da nauči svoje učenike i studente jesu kritičko razmišljanje, rešavanje problema, da su nauke interdisciplinarno povezane, veštine međusobne saradnje i veštine komunikacije. Rad u timu treba negovati od malih nogu. Vrlo je važno da svako bude svestan svojih osobina koje pomažu funkcionisanju grupe ili grupu čine slabijom — Nikola Božić, Beograd (Srbija)

Podsjetimo, Goran Đurđević rođen je u Požegi 21. travnja 1988. g. gdje je završio osnovnu školu i opću gimnaziju. Završio je preddiplomski (2010.) i diplomski studij (2013.) povijesti i arheologije na Sveučilištu u Zadru, a doktorat arheologije a Sveučilištu Capital Normal u Pekingu u Kini 2021., dok je iste godine stekao diplomu poslijediplomskog studija komparativne mitologije (online studij) na Sveučilištu u Mumbaiju u Indiji. Tijekom doktorskog studija proveo je semestar (2019.) kao gostujući doktorski istraživač na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA), a završio je i dvosemestralne programe Mirovnih studija pri Centru za mirovne studije u Zagrebu (2017.) i Ženskih studija pri Centru za ženske studije u Zagrebu (2017.). Dodatno se usavršavao uživo i virtualno na 29 radionica i treninga u Hrvatskoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Kini, Portugalu, Srbiji, Škotskoj i Walesu. Certificirani je auditor kvalitete na visokim učilištima od 2010. Objavio je ili pripremio za tisak kao (ko)autor i (ko)urednik devet knjiga.

Izvor: Povijesno društvo Požega/ tvrtka Durieux
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano