Search
Close this search box.

NOVOROĐENČAD U Hrvatskoj je lani rođeno 2000 beba manje nego 2021., u plusu je samo jedna županija – naša je u ‘zlatnoj sredini’

Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku o broju rođene djece u Hrvatskoj još nisu izašli, no istraživanje portala župan.hr po rodilištima pokazalo je da je lani rođeno oko 2.000 djece manje nego 2021. godine. Jedini plus bilježe rodilišta u Šibeniku, Kninu, Vukovaru te zagrebačkoj Petrovoj bolnici i KBC Sestara milosrdnica, a jedina županija koja bilježi pozitivan rezultat i više rođene djece u odnosu na godinu ranije je Šibensko-kninska županija.
Najveći pad novorođene djece zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 415! Najmanji pad, od samo 5-ero novorođenih, bilježi Sisačko-moslavačka županija a dobro se ‘drže’ i Bjelovarsko-bilogorska županija s minus 10 beba te Ličko-senjska sa 17 novorođenih.

U Općoj županijskoj bolnici Požega u Požeško-slavonskoj županiji u protekloj 2022. godini bilo je 360 poroda. Prema lanjskim podacima u toj je bolnici bilo 407 poroda, što je pad od 47 poroda u godinu dana. U pakračkoj bolnici lani je bilo 446 poroda i isto toliko rođenih beba, a godinu prije 481 porod i 484 beba. Pa je i tu zabilježen manji broj poroda, za 35, odnosno 38 manje rođenih beba. Ukupno uzevši, u našoj županiji je 85-ero novorođene djece manje u 2022. u odnosu na 2021.godinu po čemu zauzimamo 10. mjesto među hrvatskim županijama. Treba dodati kako Zagrebačka županija nema rodilište pa podaci za nju nisu uneseni u tablici.

Izvor: zupan.hr/ V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali