Search
Close this search box.

OBIČAJI I TRADICIJA Tomislav Odobašić iz Zagrađa-ljubitelj konja i starina

Na jubilarnom desetom pokladnom jahanju župe Bučje, koju je organizirala Konjogojstvena udruga Pleternica, mimohod jahača i zaprega kretao se kroz Brodski Drenovac, Bučje i Zagrađe. Postaje u Zagrađu bile su ispred kuća oobitelji Lucić, Srdarević i Odobašić, a  posebno je bilo veselo na zadnjoj postaji u dvorištu Tomislava Odobašića. Ovaj 26-godišnjak , i sam sudionik povorke, iskazao se u posebno veseloj atmosferi kao dobar domaćin te ispred kuće i u svom dvorištu počastio brojne goste suhomesnatim delicijama, pečenom prasetinom, domaćim kruhom, kolačima, rakijom, vinom i osvježavajućim napicima. Sve lutke u kući obučene su u narodne nošnje i stavljene su sa starinski izvezenim peškirima i jastucima u  prozore te su  privlačile pozornost sudionika ove manifestacije.

Naslijedio obiteljsko gospodarstvo od oca Ivana

Tomislav je naslijedio obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo od svog  pokojnog oca Ivana, po zanimanju je rukovatelj građevinskim strojevima, a radi na poslovima održavanju u Domu umirovljenika u Požegi. Ostao je živjeti na selu sa 60-godišnjom majkom Marinkom, a nastavili su se baviti poljoprivredom u okvirima svojih mogućnosti. Proizvede nešto pšenice i kukuruza te uzgaja ovce i svinje, ali samo za svoje potrebe. Član je Konjogojske udruge Pleternica i veliki je zaljubljenik u konje. Tomislav ima jednu 20-godišnju  lipicansku kobilu koju samo timari sebi za ljubav, u njoj uživa, a ne koristi je u druge svrhe. U dvorištu je posebno iskazivao veliku ljubav prema ovoj plemenitoj životinji koja je, kaže, najbolji čovjekov prijatelj.

Marljivi sakupljač starih uporabnih predmeta

Treba napomenuti da je Tomislav Odobašić vrlo aktivan u svom selu i  predsjednik je Mjesnog odbora Zagrađe. Osim toga, uporno i s ljubavlju pokušava sačuvati i održavati starine ovoga kraja koje voli i cijeni. Tako je jednu dvorišnu prostoriju pretvorio u svoj mali muzej u kojem se nalaze stari uporabni predmeti koje je sam donio i rasporedio. To je inače prostorija u kojoj se održavaju pojedine svečanosti poput  rođendana, a zimi služi za kolinje. U ovom se malom muzeju nalaze stari i pomalo zaboravljeni predmeti, stvari i oruđa: pegla, svijećnjaci, upaljeni fenjeri, petrolejska svjetiljka, točkovi od starih zaprežnih kola, stare bačve za vino i rakiju, dijelovi zaprežnih kola, lijepo izvezene marame i ručnici stari i četrdesetak godina. Mogu se naći i nekadašnje vinogradarske škare, srp i čekić, konjska oglavina i drugi predmeti. Na zidu je stara slika koju je Tomislavova baka donijela u ovu kućupedesetih godina prošloga stoljeća.

Sačuvati običaje i staru tradiciju graničarskog kraja

Sestre Katarina, Ivana i Monika ne žive u Zagrađu, a Tomislav i njegova obitelj iznimno se trude da održe običaje i staru tradiciju ovoga graničarskog kraja u bučjanskoj župi, redovito sudjelujući i pomažući u pojedinim manifestacijama. Ljubav prema konjima iskazuje  i sestra Katarina koja je bratu i majci  pomogla tijekom prijema brojnih jahača u njihovom dvorištu,  a  i sama je uzjahala jednog od konja, odjevena u  prigodnu jahačku nošnju.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano