Search
Close this search box.

OBILJEŽAVANJE DANA HRVATSKIH BRANITELJA POŽEGE I 32. OBLJETNICE OSNUTKA 63. „A“ SB ZNG POŽEGA Sutra dođite na predstavljanje knjige a 13.lipnja na polaganje vijenaca u Požegi i Vidovcima

Na tiskovnoj konferenciji o predstojećem obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Grada Požege i 32. obljetnice osnutka 63. „A“ SB ZNG Požega informirali su Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Požege i Tomica Galović, dopredsjednik Udruge ratnih veterana 63. A SGB – ZNG Požega.

Podsjetimo kako je Grad Požega prošle godine donio odluku o obilježavanju Dana branitelja Grada Požege 13. lipnja, na dan kada je 1991. godine postrojen je 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde  profesionalne postrojbe koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. požeške brigade Hrvatske vojske. Dan branitelja Grada Požega je ustanovljen kako bismo odali počast i trajno sjećanje na osnivanje jedne od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata.

„U organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne , svečano će se obilježiti Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 32. godišnjica osnutka 63 A Samostalnog bataljuna zbora narodne garde i to uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade, 13. lipnja u 9.30 kada će se položiti vijenci i zapalit svijeće, a nakon čega u 10.00 sati slijedi misa u crkvi sv. Lovre.

Nakon toga slijedi polaganje vijenaca i svijeća u Vidovcima, na mjestu na kojemu je postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovome kraju, na stadionu Nogometnog kluba u te će u toj prigodi biti uručena odlikovanja pripadnicima postrojbe“ naglasila je pročelnica Maja Petrović

Tomica Galović, dopredsjednik Udruge ratnih veterana 63. A SGB – ZNG Požega i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Požege dodao je kako će se ove godine obilježavanje Dana branitelja Grada Požege odvijati kroz dva dana. Tako će 6. lipnja 2023. u 12.30 sati u Dvorani sv. Terezije Avilske dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić predstaviti knjigu „Uloga Svete Stolice u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske i tijekom Domovinskog rata“ i održati predavanje na tu temu. Drugi dan obilježavanja je 13. lipnja 2023. prema navedenom programu.

 

Tekst i fotografija: Pavle Bucić

Vezano
Vezano