OBILJEŽEN DAN BRANITELJA OPĆINE BRESTOVAC Predstavljena knjiga generala Zvonka Peternela „Brestovačka satnija, šesta bojna, u Domovinskom ratu 1990.-1992.”

Već tradicionalno, branitelji brestovačkog kraja 22.listopada obilježavaju svoj dan pa je tako bilo i danas kada su se najprije okupili u župnoj crkvi sv.Martina na misi a potom i kraj spomen obilježja poginulim braniteljima gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.
Okupljanje je potom nastavljeno u mjesnom vatrogasnom domu gdje je predstavljena knjiga brestovačkog generala Zvonka Peternela „Brestovačka satnija, šesta bojna, u Domovinskom ratu 1990.-1992.godine.”. Prisutne je prvi pozdravio predsjednik Podružnice UDVDR RH općine Brestovac Zvonko Rodić a potom su još govorili i načelnik Općine, također dragovoljac Domovinskog rata, Zdravko Mandić, autor knjige general Peternel i potom general Alojz Tomašević.
Treba naglasiti kako brestovački branitelji svoj dan slave 22.listopada u spomen na isti datum 1990.godine kada je u taj kraj stiglo i dragovoljcima podijeljeno prvih 37 kalašnjikova čime je službeno formirana prva dragovoljačka oružana, u to vrijeme još paravojna, skupina iz koje će potom ‘niknuti’ brestovačka satnija, zvana ‘šesta bojna’. O tome kao i o svim akcijama u kojima su sudjelovali brestovački dragovoljci, kasnije u sklopu 123.brigade, detaljno je u knjizi opisao general Peternel.
Knjigu je, kako kaže, pripremao punih pet godina jer je teško dolazio do izvornih materijala a želja mu je bila da se u njoj objavi što više podataka i  fotografija. – Odlučio sam se na pisanje knjige da našu povijest otmemo od zaborava, da buduće generacije mogu učiti iz te knjige o zbivanjima od 1990. do 1992.godine. Posebno sam htio spomenuti imena svih 250 ljudi koji su prošli kroz satniju i da njihova imena ostanu trajno zabilježena u povijesti – istakao je general Peternel.
Knjigu o brestovačkoj 6.bojni besplatno će dobiti svi njeni pripadnici, kao i članovi obitelji poginulih i nakon rata umrlih.

https://www.youtube.com/watch?v=FrS5Ing1qo4&t=97s

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano