Search
Close this search box.

OBILJEŽEN DAN OPĆINE KAPTOL I 30.GODIŠNJICA PONOVNOG OSNIVANJA M.Pavičić: – „Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja”

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Kaptol je obilježila je svoj Dan ali i 30.obljetnicu ponovnog osnivanja. Naime, Kaptol je u svojoj dugoj povijesti već bio općinsko sjedište ali je 1955.godine odlukom jugoslavenskih vlasti ukinuta. O tome kao i o uspjesima proteklih godina, s posebni9m osvrtom na prošlu godinu, na sjednici je govorio načelnik Mile Pavičić.
– Sretni smo što smo ipak, zahvaljujući demokratskim promjenama, Zakonom o područjima županija, gradova i općina RH, koji je donio Hrvatski sabor 29.prosinca 1992.godine, ponovo dobili status općine…Smatram da Kaptol, zbog svojih preko 800 godina pisane povijesti zaslužuje da ima svoju općinu – rekao je načelnik Pavičić.
Prvi načelnik novoosnovane općine 1993.godine bio je Zdenko Kanižaj, naslijedio ga je Mato Nosić a od 1997.godine do danas načelničku dužnost obnaša Mile Pavičić.Općinska uprava, istakao je u nastavku izlaganja načelnik, nasljedila je brojne probleme. – U nasljeđe smo dobili prostor sa zapuštenom niskonaponskom mrežom, s javnom rasvijetom samo u Kaptolu i Komarovcima, javni sustav vodoopskrbe samo u naseljima uz cestu Velika-Kaptol-Kutjevo, bez ijednog metra sustava odvodnje otpadnih voda, bez ijednog metra plinske mreže, desetak neasfaltiranih ulica, niti jednog metra pješačkih staza, zubom vremena načete i u vrlo lošem stanju zatečene seoske domove…Danas možemo konstatirati da je postojanost općine Kaptol svakako razumljivija i opravdanija…izgradili smo 20 km vodovodne mreže, preko 35 kilometara sustava odvodnje, preko 40 km plinske mreže, sve neasfaltirane ulice smo asfaltirali, osim jedne u dužini 150 metara…- nabrojao je, među ostalim načelnik Pavičić.
Od brojnih projekata realiziranih u proteklih 30 godina načelnik je spomenuo i izgradnju zdravstvene ambulante, izgradnju područne škole u Podgorju, izgradnju dječjeg vrtića u Kaptolu….Posebno se osvrnuo na aktivnosti u 2022.godini od kojih treba izdvojiti otvorenje poduzetničke zone u Novim Bešincima, završetak uređenja Trga Vilima Korajca, izgradnju pješačke staze u Ramanovcima…Prošle godine izdana je i Monografija o 800 kaptolačkih godina. Što se tiče projekata za budućnost načelnik je kao prioritet izdvojio izgradnju vodovoda i kanalizacije za preostala tri naselja koja to nemaju: Doljanovci, Bešinci i Podgorje.
– Kaptol je danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja – istakao je načelnik Pavičić zahvaljujući se pritom svima koji su na bilo koji način pomogli kaptolačkoj upravi da realizira svoje zamisli.
Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovali su mnogobrojni gosti a svima su se prigodno obratile saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te županica Antonija Jozić. Kao i obično, uz Dan općine zaslužnima su uručene zahvalnice a ove godine dobili su ih: DVD Kaptol, DVD Alilovci, Češka Beseda Kaptol, Craft spirits d.o.o., Alen Havrda, Željko Pavliček, Severin Mandić, učenik Marko Tomanović i studentica Amanda Bobonja. Proglašenje nagrađenih možete pogledati na facebook stranici Požeškog vodiča.
Dodajmo još kako su prije svečane sjednice Općinskog vijeća uz spomenik hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Molitvu je predvodio župnik Mario Rašić.
Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega