Najčitanije

 • Fotogalerije

  OBILJEŽEN DAN POLICIJE Načelnik Policijske uprave Željko Grgić: – „Ukupna razrješenost kaznenih djela u 2021.godini iznosila je 90,5 posto i po tom rezultatu smo zasjeli na sam vrh u RH po učinkovitosti”

  U Policijskoj upravi požeško-slavonskoj svečano je obilježen Dan policije. Tim povodom jutros su uz spomenik na Trgu 123.brigade položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule pripadnike policije i druge hrvatske branitelje, nakon čega je vojni kapelan Željko Volarić u crkvi sv.Lovre za poginule služio svetu misu. Lampioni su zapaljeni i na spomen obilježje kraj zgrade policije koje je postavljeno poginulim pripadnicima specijalne policije “Trenk”.


  Policijski službenici i brojni gosti potom su se okupili u prostoru Policijske uprave gdje im se prigodno obratio načelnik Željko Grgić.
  – Iza nas je veliki broj događaja koji su uz izuzetan napor i maksimalan angažman svih djelatnika ove PU odrađeni učinkovito i na zadovoljavajući način. S druge strane pred nama su, uz naše redovne poslove, novi sigurnosni izazovi s kojima ćemo se morati nositi. Kako bi se ispunilo sve ono što se traži od policije te postigli zavidni rezultati, policijski službenici na razini ove PU kontinuirano se dodatno educiraju, određena mjesta kadrovski se popunjavaju kvalitetnim i odgovornim službenicima, te se stalno radi na boljoj organizaciji svih ustrojstvenih jedinica kako bi se unaprijedila služba i poboljšao rad policije – rekao je Ž.Grgić i potom dodao:


  – Veliki broj naših službenika kao i operativne tehnike svakodnevno su angažirani na raznim poslovima po drugim policijskim upravama od istoka Hrvatske, preko središnjeg dijela pa sve do samog juga države. Aktivnosti su posebno izražene po pitanju čuvanja državne granice, osiguranju raznih javnih okupljanja, turističke sezone ili po određenim operativnim postupanjima za druge PU. U tu svrhu angažirani su svi rodovi policije, od pripadnika IJP, temeljne i prometne policije, kriminalističke policije i drugih službi, a sve ovisno o njihovim vještinama, sposobnostima i znanju. Tako da možemo reći kako su dobrom stanju sigurnosti na razini RH doprinos dali i policijski službenici naše PU, dok su sve postavljene zadaće odrađene sukladno postavljenim planovima, uz pohvale rukovodećih službenika Ravnateljstva policije i policijskih uprava gdje smo ispomoć pružali.

  Što se tiče stanja sigurnosti na području naše PU u 2021. godini ili uspoređujući nepunih prvih devet mjeseci ove godine rezultati su u svim segmentima našeg rada na visokoj razini. Tako je u 2021. godini ukupno zabilježeno 946 kd, od toga 755 kd po službenoj dužnosti, naknadna otkrivenost je iznosila visokih 79 %, dok je ukupna razriješenost kaznenih djela iznosila 90,5 %. Gledajući te rezultate rada zasjeli smo na sam vrh u RH po učinkovitosti u 2021.godini, te je prvi put razriješenost kaznenih djela prešla 90 %.
  Što se tiče prometne problematike u 2021. godini zabilježili smo ukupno 533 prometne nesreće, u kojima je stradalo 165 osoba, od toga 5 osoba je smrtno stradalo, 31 teško, a 129 lakše ozlijeđeno. Kad gledamo te brojke izgledaju zabrinjavajuće, i naravno da nismo s njima zadovoljni, no one su uglavnom u padu ili se drže negdje na razini prijašnjih godina, a kad gledamo ostale opet imamo najbolje rezultate po svim pokazateljima. Dobri rezultati vezani za sigurnosne pokazatelje kao i visoka učinkovitost, za sada, nastavlja se i u prvih devet mjeseci ove godine, te se nadamo da ćemo ovu godinu završiti negdje na razini prošle godine.


  Tu su i ostali službenici i namještenici koji odrađuju vrhunski posao, osim što potpomažu operativni sastav koji ne bi mogao funkcionirati bez njih, oni svojim radom podižu ukupnu učinkovitost i ugled policije. Obzirom na sve krize koje nas prate, migrantska kriza, epidemija Covida 19, kriza u Ukrajini, odnosno događaje koji su se na određeni način reflektirali i na rad policije, događaje koji su donosili nove zadaće i iziskivali dodatan napor, važno je naglasiti da nije došlo do povećanja sigurnosnih ugroza na području naše Županije.
  Kako pažljivo osluškujemo poruke građana tako pažljivo brinemo i o potrebama naših službenika. Vodimo brigu da se svim zaposlenicima osigura sva potrebna oprema, od one osnovne do razne tehnike i uređaja koje koristimo u službi. Uz veliku pomoć i podršku MUP-a zanavljamo vozni park PU s novim vozilima, raznim kombijima, tu su fiksne kamere i ručni uređaji za kontrolu brzine, razni novi inventar, razna druga oprema kao i odora potrebna našim službenicima. Kontinuirano se određeni broj službenika školuje na Visokoj policijskoj školi, provode se razne edukacije i seminari, dobivaju se nova znanja i vještine, odnosno ono što je bitno naglasiti, vodi se briga o svemu i svima.

  Isto tako, vidjeli ste pri dolasku u PU da je naša zgrada sa svim popratnim objektima u potpunosti energetski obnovljena, te je postavljena nova led rasvjeta, obnovljeni svi sanitarni čvorovi, dodatno uređen okoliš zgrade PU. Također je na isti način energetski obnovljena zgrada PP Požega i dodatni poslovi na zgradi PP Pakrac.
  Preuređen je prostor za zadržavanje osoba, uređen je prostor arhive te je izlučena ogromna količina raznih spisa, ugrađen je novi antenski sustav u PU, a obnovljen u PP Pakrac, višestruko je povećana jakost internetske veze za sve ustrojstvene jedinice. Odradili smo niz drugih manjih ili većih nevidljivih poslova, dodatnih radova, zapravo želimo reći da se nismo samo bavili operativnim policijskim poslom nego se vodila stalna briga i o poboljšanju uvjeta rada za sve službenike.

  Naravno da ima još puno posla na našim objektima. Tu je još zgrada PP Pleternice za koju je izrađena projektna dokumentacija energetske obnove zgrade. Tu je i objekt gdje je smještena IJP u Kutjevu za koji u dogledno vrijeme moramo iznaći adekvatno rješenje. Imamo stalnu dobru i profesionalnu suradnju s gradovima i općinama na području naše županije, a sve ovisno o operativnim problemima ili kroz preventivne projekte iz područja policijskog djelovanja.
  Važno je reći da je osnovna zadaća policije zaštita života i integriteta građana, njihove imovine i svih prava koja proizlaze iz naših zakona odnosno treba naglasiti da je policija javni servis građana – zaključio je svoj govor načelnik Grgić.

  Nakon govora načelnika prisutnima su se kratko obratili obratili gradonačelnik grada Požege prof. dr. sc. gospodin Željko Glavić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

  Načelnik PU požeško-slavonske je povodom 29. rujna Dana policije za profesionalno, odgovorno i stručno postupanje u izvršenju zadaća iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio je 18 djelatnika.

  Pohvaljeni su sljedeći djelatnici:

  IZ SLUŽBE ZA JAVNI RED I SIGURNOST
  policijski službenik za nezakonite migracije i analizu rizika, viši policijski inspektor Marko Gašpar

  IZ OPERATIVNO-KOMUNIKACIJSKOG CENTRA POLICIJE
  voditelj smjene Operativno-komunikacijskog centra policije-pritvorski nadzornik, viši policijski narednik Tomislav Pamuklić

  IZ SLUŽBE KRIMINALISTIČKE POLICIJE
  policijski službenik za gospodarski kriminalitet i korupciju, glavni policijski inspektor Vlado Alerić
  policijski službenika kriminaliteta droga, glavni policijski inspektor Josip Vidović

  IZ INTERVENTNE JEDINICE POLICIJE
  vođa grupe interventne policije, viši policijski narednik Zlatko Vuzem
  policijski službenik interventne jedinice, policijski narednik Goran Kuba

  IZ POLICIJSKE POSTAJE POŽEGA
  policijski službenik za obradu kriminaliteta, viši policijski narednik Mario Devčić
  policijski službenik prometni motociklist, viši policijski narednik Mario Solina
  policijski službenik, policajac Ilija Dadić

  IZ POLICIJSKE POSTAJE PLETERNICA
  vođa ophodnje, samostalni policajac Željko Mijatović
  policijski službenik, prometni motociklist, samostalni policajac Ivica Ivanika

  IZ POLICIJSKE POSTAJE PAKRAC
  detektivka za kriminalističke evidencije, potrage, identifikaciju i obradu kriminaliteta, samostalna policajka Valentina Malogorski
  upravni referent Policijske postaje Pakrac Siniša Babić

  IZ SLUŽBE ZAJEDNIČKIH I UPRAVNIH POSLOVA
  Odjela materijalno-financijskih poslova
  voditeljica financijskih poslova Ružica Štimac
  voditeljica poslova ekonomata Vesna Sić
  viši upravni referent Odjela za upravne poslove Zoran Musil

  IZ UREDA NAČELNIKA
  stručna savjetnica – analitičarka Lidija Valentić
  glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske, samostalna policijska inspektorica Nikolina Janković

  Također je istaknuto da je  PU požeško-slavonska surađivala s ustanovama, udrugama i drugim institucijama tijekom godine od kojih  su se dvije suradnje osobito istaknule. Za poseban doprinos u radu i suradnju zahvalnice su uručena Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije i Osnovnoj školi Zdenka Turkovića iz Kutjeva.
  U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su učenici Glazbene škole Požega.

  Pripremila: V.Milković
  Foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači