Search
Close this search box.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VYŠYVANKE – UKRAJINSKE VEZENE KOŠULJE „Vratit ćemo mi svoju vyšyvanku, osloboditi svoju zemlju i otpjevati svoju “Stefaniu” na Krimu!“

Povodom Svjetskog dana vyšyvanke – ukrajinske vezene košulje Požeško- slavonska županija je zajedno s gradovima i općinama sa svog područja organizirala druženje raseljenih Ukrajinaca koji su privremeno novi dom našli na našem području. Ukupno ih je 212 s većina njih odazvala se pozivu.


Svjetski dan vyšyvanke – ukrajinske vezene košulje, obilježava se sa ciljem očuvanja izvornih narodnih tradicija svake godine trećeg četvrtka u svibnju, a na ovaj dan u vyšyvanci se ide u školu, vrtić, na posao ili sveučilište. Glavna svrha obilježavanja ovog svjetskog dana očuvanje je ukrajinskih vrijednosti i njihovo promicanje među mladima i široj populaciji, a njime se izražava vlastiti nacionalni i građanski stav, kulturno obrazovanje i duhovna svijest.


U ime prisutnih Ukrajinaca na organizaciji druženja zahvalila se Irina Matijević, predsjednica lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. Vyšyvanka je, istakla je, uvijek bila s Ukrajincima , no nažalost, danas neće moći svaki Ukrajinac nositi svoju vezenu košulju jer ju je većina izgubila zbog brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine. – Vratit ćemo mi svoju vyšyvanku, osloboditi svoju zemlju i otpjevati svoju “Stefaniu” na Krimu.“ – istakla je I.Matijević.
Svečanom obilježavanju Svjetskog dana vyšyvanke prisustvovali su predstavnici županije, gradova i općina, Centra za socijalnu skrb, Kriznog stožera i policije a okupljene Ukrajince pozdravili su županica Antonija Jozić i gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić.


– „Vyšyvanka je simbol vašeg domoljublja, vašeg zdravlja i ljepote. Iako je razlog vašeg boravka ovdje u Požegi i ostalim mjestima naše županije zapravo tužan jer ste svojevremeno izbjegli iz svoje zemlje, želim vam da zapamtite poneku lijepu uspomenu vašeg boravka u našoj županiji. Nadam se da će zlo koje vas je zadesilo brzo završiti i da ćete se sretno vratiti u svoju Domovinu.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.


Županica Antonija Jozić je najprije ukratko predstavila Požeško-slavonsku županiju a potom istakla kako mi dobro razumijemo kroz što prolazi svaki Ukrajinac jer smo imali Domovinski rat. – Zajedno s Vladom Republike Hrvatske koordiniramo prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, osiguravamo zdravstvenu zaštitu, troškove stanovanja, jednokratne pomoći, školovanje djece, a sve s ciljem vaše brže integracije u društvo. Nadam se i vjerujem kako će nas ovo druženje zbližiti i da osjećate dobrodošlicu u našoj slobodnoj Hrvatskoj. Tu slobodu svim srcem želimo i vašoj državi!“ – rekla je županica Jozić.

Svoje sunarodnjake kratko je pozdravio i Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj.


Kako bi svojim gostima još malo približili ugođaj domovine, uz tradicionalni pozdrav „Slava Ukrajini”, domaćini su svojim gostima organizirali i nastup Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ukrajina“ iz Slav.Broda. Prije druženja organiziran je i turistički razgled grada.
Svečanost organiziranu za raseljene Ukrajince možete pogledati na facebook profilu Požeškog vodiča.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano