Search
Close this search box.

OBILJEŽENA 120. OBLJETNICA ROĐENJA DOBRIŠE CESARIĆA Z.Krip – „I u ovim teškim vremenima i dalje ostajemo ustrajni pri širenju lijepe riječi i Cesarićeve poezije”

„Gle malu voćku poslije kiše, puna je kapi pa ih njiše…” – „Tiho o tiho, govori mi jesen, šuštanjem lišća i šapatom kiše”…- „ I lije na uglu petrolejska lampa svjetlost crvenkastožutu…” – koji ljubitelj poezije nije čuo za ove stihove? Napisao ih je, naravno, naš Požežanin Dobriša Cesarić koji je rođen na današnji dan prije 120 godina.


Rođendana jednog od najvećih hrvatskih pjesnika sjetili su se, tko drugi, nego učenici i nastavnici osnovne škole koja nosi njegovo ime, pa su danas članice literarne skupine, koju vodi Blanke Đimoti- Zima, uz spomen-ploču podignutu Cesariću u čast, pročitale njegove najpoznatije pjesme. Bili su tu i nastavnici škole, te štovatelji Cesarićevih stihova, među kojima je i županijska viša savjetnica za kulturu Ana Pirović. Ona je, zajedno s ravnateljicom OŠ „Dobriša Cesarći” Zvjezdanom Krip postavila novi vijenac na spomen-ploču.


Podsjetimo požeška Cesarićeva škola već 17 godina provodi projekt pod nazivom „Cesarić u Cesariću” u sklopu kojega se održavaju razne nastavne i izvannastavne aktivnosti. – Ove godine uspostavljamo online suradnju s još dvije osnovne škole koje nose naziv Dobriše Cesarića, to su OŠ iz Zagreba i Osijeka. I u ovim teškim vremenima i dalje ostajemo ustrajni pri širenju lijepe riječi i Cesarićeve poezije – rekla je Z.Krip.
Tekst: V.Milković
Foto: V.Protić

Vezano
Vezano