Najčitanije

 • Fotogalerije

  OBILJEŽENA 140. OBLJETNICA OSNIVANJA „VIJENCA” Županica Jozić: – Vi ste dio identiteta grada Požege!

  HKUD „Vijenac” ove godine obilježava 140-tu obljetnicu osnivanja pjevačkog zbora pa je tim povodom sinoć u Gradskoj knjižnici Požega održana svečana sjednica. Prisustvovali su joj bivši i sadašnji članovi, kao i gosti među kojima su bili županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić i paroh Nikola Petrović.


  U neformalnom i emotivnom obraćanju prisutnima aktualna predsjednica HKUD „Vijenac” Anka Dorbić je najprije podsjetila kako je utemeljitelj mješovitog pjevačkog zbora davne 1882.godine bio Vilim Just. U to vrijeme u ovom dijelu Hrvatske, koja je tada bila u sastavu Austro-Ugarske, pjevački zborovi nešto ranije su osnovani samo u Osijeku i Slav.Brodu. Godine koje su slijedile, donosile su zboru, kao i u životu, uspone i padove a za vrijeme 2.svjetskog rata zbor je čak prestao s radom. Mnogo je zaslužnih za njegov opstanak kroz 140 godina a Anka Dorbić je posebno istakla nekolicinu iz novijeg doba: prof. Vladimir Munđara, prof.Jasnu Gretzer i prof.Branku Horvat koji su godinama vodili zbor.
  Inače, kad se govori o godinama ‘pada’ , to su bile i posljednje dvije kad se, zbog epidemije koronavirusa, malo nastupalo a pet bivših članova je i preminulo. Njima je odana počast minutom šutnje. Ove jubilejske godine, „Vijenac” se ponovo pokušava ‘vratiti’ uz mladog zborovođu Matea Barišića pa je iza njih nekoliko zapaženih nastupa – u požeškoj Katedrali, u Velikoj, Slav.Brodu, Križevcima…


  – Mi pjevamo sa srcem. Nitko nam ne plaća ni put ni naše vrijeme, to je naše zadovoljstvo, mi to volimo. Vijenac je uvijek posjećivao druge zborove , najprije one u našem susjedstvu-Cerniku, Gradiškoj, Virovitici, Brodu…- a tu tradiciju međusobnih posjećivanja zborova nastojimo očuvati i danas – rekla je A.Dorbić i najavila skoro gostovanje u Križevcima. Na kraju, naglasila je, – Geslo zbora je  „U pjesmi nam slast, domu na čast”. Znači, ne da pjevamo samo za sebe, pjevamo za svoj dom, za svoju djecu, za svoju obitelj za sve one koji su bili prije nas i one koji će doći poslije nast.
  Čestitke na rijetkom jubileju članovima „Vijenca” uputio je gradonačelnik Glavić koji se, ujedno, zahvalio i svima koji su doprinijeli da zbor opstane tako dugo. – Vremena se mijenjaju, izmjenjuju se dobra i ona loša, interes za ovo što radite je danas možda malo manji ali, to je trenutno i zato, treba pjevati, treba održavati ovaj zbor. Želim vam da ustrajete, da se zabavite, da zabavite i nas ostale. Čuvajući tradiciju zapravo čuvate i to bogatstvo koje je Požega kroz povijest imala, između ostaloga i u pjevačkom zboru Vijenac – rekao je gradonačelnik.


  Čestitkama se pridružila i županica Antonija Jozić. – Mogu slobodno reći da ste vi dio identiteta Grada Požege. Jer, 140 godina nije malo, na području Požege mislim da je samo jedna udruga starija, vatrogasno društvo. To je uistinu duga tradicija. Obzirom na ovu večer, koja je poprilično ispunjena emocijama, mogu reći da je očita ljubav svih vas prema Vijencu i neka vas ta ljubav nosi i dalje u danima koji slijede. Kao što je rekao gradonačelnik, interesi su različiti, netko voli nešto, ali puno ljudi uživa u glazbi. Požega je grad glazbe, u Požegi će glazba uvijek biti visoko na ljestvici prioriteta, usudim se to reći jer ovaj grad je grad kulture, grad baštine a vi ste sigurno jedan dionik u tome društvu. Želim vam puno uspjeha u radu, želim vam ustrajnosti, volje, a prije svega one ljubavi kojoj smo svjedočili i danas. Ta ljubav je vaš identitet kao što ste vi dio identiteta grada Požege – istakla je županica.


  U povodu 140.obljetnice osnutka zbora HKUD Vijenac je dodijelio zahvalnice za dugogodišnju svesrdnu suradnju, nesebično davanje i sudjelovanje u radu društva a dobili su ih: Francika – Franca babić, Amalija Leikauff, Branka Horvat i Josip Morvaj.

  Dodajmo kako će “Vijenac” svečani koncert u povodu svoje 140.obljetnice imati 21.listopada u Glazbenoj školi Požega u 19 sati.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije