Search
Close this search box.

OBILJEŽENA 150. OBLJETNICA DVD-A POŽEGA Zaslužnima dodijeljena vatrogasna priznanja i odlikovanja

Jučer je u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega održana svečana sjednica u prigodi 150. obljetnice postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega.
Uz brojne predstavnike vatrogasnih društava i postrojbi iz Požeško-slavonske županije ali i izvan nje, sjednici su nazočili: pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mario Paluh, županica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jelena Vidović, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Anita Papoušek, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec, županijski vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener, počasni predsjednik gospodin Željko Petrović i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Požege Sebastijan Galiot.
Program je započeo prikazivanjem videa u povodu obilježavanja 150. obljetnice postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega. Dodijeljena su vatrogasna priznanja i odlikovanja.
Dobrovoljna vatrogasna društva djeluju na dobrovoljnoj bazi, a članovi svoje slobodno vrijeme poklanjaju društvu te ne traže ništa zauzvrat, ipak za svoje su doprinose istaknuti pojedinci kojima je kao zahvala od strane DVD- a Požega, dodijeljeno Priznanje za značajan doprinos razvoju društva među kojima je bio i gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.
Uslijedila je predaja i posvećivanje zastave sa slikom Sv. Florijana koju je u čast 150. obljetnice DVD-a Požega dao izraditi Grad Požega. Predaju zastave predsjedniku DVD-a Požega Sebastijanu Galiotu izvršio je gradonačelnik Glavić.


Predstavnik Vatrogasne zajednice  Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec u svom je govoru pozdravio sve okupljene i apelirao na nastavak rada vatrogasnih društava i pomaganja svim građanima. Bez vatrogasaca je vrlo teško funkcionirati jer su prvi koji odgovaraju na pozive upomoć. Čestitao je 150. obljetnicu DVD-a Požega i u ime Vatrogasne zajednice županije dodijelio predsjedniku Galiotu priznanje za 150 godina rada.
„ Iako je DVD Požega osnovano zbog zaštite od požara, društvo nije djelovalo samo u toj funkciji. Ono je 150 godina bilo neizostavni i neraskidivi dio društva i društvenog razvoja. Grad Požega će uvijek cijeniti ulogu koju imaju pripadnici DVD-a u životu našeg grada i imati na umu da je ulaganje u opremu i razvoj vatrogastva imperativ i dužnost “ – izjavio je gradonačelnik Glavić i čestitao na obljetnici.
Gospodin Paluh je izjavio kako su vatrogasci bitni dio društva koji služi kao inspiracija za mlade da rade sa srcem i  dušom, a mladi su ti koji će nastaviti tamo gdje starije generacije stanu. Tim povodom od strane Hrvatske vatrogasne zajednice dodijeljena je Plaketa DVD-u Požega za 150. godina uspješnog rada. Plaketa za iznimni doprinos razvoju vatrogastva na području grada Požege dodijeljena je gospodinu Juraju Zeliću i gospodinu Branku Polancu.
Županica Jozić prenijela je pozdrave predsjednika Vlade RH i pohvalila požrtvovnost i volonterizam DVD-a Požega. Vatrogasci su prvi pokretači društvenih aktivnosti i trebaju biti ponosni na sve svoje uspjehe u ovih 150 godina. Izjavila je kako je vatrogasni poziv zapravo jedan od bitnih poziva koji se prenosi čak i u obiteljskom okruženju.
Prije svečane sjednice vatrogasci su u mimohodu s Trga sv.Trojstva prošli gradom do Glazbene škole.
Kažimo i da je dan ranije promovirana Monografija o radu DVD-a Požega.

Izvor: pozega.hr/ V.Milković

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…