Najčitanije

 • Fotogalerije

  OBILJEŽENA 31.OBLJETNICA STRADANJA BOGDANOVACA U DOMOVINSKOM RATU Prisutni su bili i članovi UHDDR-a Grada Požege

  Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Bogdanovcima danas je obilježena 31. obljetnica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu.
  Kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u središtu Bogdanovaca vijence su položili i zapalili svijeće suborci i prijatelji te članovi stradalničkih i braniteljskih udruga, kao i državna i druga izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić. – „Jedno u tragičnom nizu mjesta koja su bolno usječena u kolektivno hrvatsko sjećanje su Bogdanovci, mjesto koje se oduprlo daleko nadmoćnijem neprijatelju” – rekao je ministar Banožić.
  Dodao je kako su poginuli hrvatski branitelji i civili Bogdanovaca svojom žrtvom svjedočili kako je sloboda skupa, kako slobodu nitko ne daruje i kako obični ljudi izloženi zlu postaju junaci, primjeri i uzori. – “Na nama je da ih nikada ne zaboravimo, jer u zaboravu junaci drugi put umiru, a uspomene blijede i nestaju“ – poručio je ministar Banožić.

  U Bogdanovcima izgubljena 133 života

  Ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković ustvrdio je kako, gledajući veliki broj okupljenih na komemorativnom skupu, tek sada vidi veličinu onoga što su devedesetih godina napravili hrvatski branitelji. – “Mi smo zaglavni kamen bez kojeg ove naše kuće ne bi bilo“ – kazao je Matković.
  Načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun rekao je kako su u Bogdanovcima izgubljena 133 života od kojih su 89 bili mještani sela, među njima sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine.
  Misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića.

  Obilježavanju 31.obljetnice stradavanja Bogdanovaca prisustvovali su i članovi UHDDR-a Grada Požege. Oni su se pritom kratko sastali i fotografirali s ministrom Banožićem.

  Izvor: Hina/Vlada/ UHDDR Požega
  Pripremila: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači