Najčitanije

 • Fotogalerije

  U POŽEGI OBILJEŽENO 180 GODINA MATICE HRVATSKE „Matica nas sa svojim djelovanjem uči svemu onome što nas čini Hrvatima: našoj tradiciji, obrazovanju, odgoju, cjelokupnom hrvatskom identitetu”

  – Izazovi tehnologizacije, globalizacije, dehumanizacije prostora zbiljnosti i prostora duha jači su nego ikada prije, ipak, hrvatski se narod u tom sveopćem kaosu nije izgubio. Traje njegovo ime, razvija se njegova kultura, njeguje se zavičajni i nacionalni identitet. U tome je Matica hrvatska bila, jest i uvijek će biti snažan zamašnjak na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva – rekla je ovo predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske Anita Katić pozdravljajući prisutne na sinoćnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu Požega, kojom je obilježeno 180 godina Matice hrvatske. Podsjetila je potom kako se, kad govorimo o utemeljenju Matice hrvatske, Požega ima čime podičiti: poznati požeški jezikoslovac Vjekoslav Babukić bio je prvim njezinim tajnikom te bliski suradnik i prijatelj Janka Draškovića, prvog predsjednika Matice hrvatske. Nadalje, pododbor Matice hrvatske, danas ogranak u Požegi, osnovan je među prvima, odmah nakon osnivanja ogranaka u velikim gradovima kao što su Rijeka, Split, Zadar i Osijek i djeluje i djeluje na ovim prostorima više od 60 godina.


  – Bilo je u tom vremenskom razdoblju intenzivnijih i manje intenzivnih etapa djelovanja, ali, zaslugom svojih predsjednika i članova, naš ogranak Matice hrvatske u Požegi je ostavio značajan kulturan trag, kako u gradu požegi tako tako i cijelom kraju. Osobito se to vidi u poticanju izdavalaštva te oživljavanju sjećanja na važne zavičajnike. Ponosni na prošlost, revni u svojim zadaćama u sadašnjosti, Ogranak Matice hrvatske u Požegi bez straha gleda u budućnost – zaključila je A.Katić te izrazila nadu kako će broj članova ogranka rasti. Osobito je pozvala mlađe da se uključe u rad Matice hrvatske.
  Pozdrave predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana, članovima požeškog ogranka prenio je tajnik Marijo Dominiković koji se osvrnuo i na muinuli jednogodišnji rad novog rukovodstva Matice.


  Gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić je podsjetio kako je Požega u svojoj povijesti, dugoj više od 800 godina, najsvjetlije trenutke imala upravo u društvenom, obrazovnom i kulturnom djelu: imala je prvu gimnaziju u Slavoniji, drugo sveučilište u Hrvatskoj..u više navrata je bila sjedište županije a sad je 25 godina i sjedište Biskupije. – Podsjećanje na ovih 180 godina Matice hrvatske je ujedno i prisjećanje na brojne Požežane koji su sudjelovali, čuli smo već za Babukiića, koji je sudjelovao u osnivanju Matice hrvatske, koji su sudjelovali u osnivanju i radu brojnih kulturnih, znanstvenih i povijesnih ustanova. Mi se i danas tom poviješću ponosimo i zato nastojimo kao grad pomagati među ostalim i rad Matice hrvatske – rekao je gradonačelnik Glavić.


  Čestitke članovima Matice hrvatske uputila je županica Antonija Jozić. – Matica sa svojim djelovanjem nas uči svemu onome što nas čini Hrvatima: našoj tradiciji, obrazovanju, odgoju, cjelokupnom hrvatskom identitetu, čuvajući ono najvrijednije: našu hrvatsku povijest, baštinu i hrvatski jezik. Ponosni smo da su Požežani ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti a svojim su postignućima uvelike doprinijeli znanstvenom, književnom i društvenom životu – rekla je županica podsjećajući kako su Požežani davno prepoznali važnost hrvatskog jezika pa se tako Požega može pohvaliti kako je davne 1847.godine prvi put na županijskoj skupštini službeno korišten hrvatski jezik. U novijoj povijesti Matica hrvatska, dodala je, ima značajne rezultate pa je tako 1993.godine, na njenu inicijativu zajedno s Hrvatskim domobranom, podignut Domovinski križ na Sokolovcu, a ogranak je inicirao i prvi pretisak Kempfove monografije.
  – Danas je ogranak Matice hrvatske jedan od najaktivnijih i, kao u svojim najboljim vremenima, okuplja ponajbolje i i najpredanije kćeri i sinove ovoga kraja. U ovom trenutku svima nama želim ustrajnost i odvažnosti u promicanju nacionalnog, kulturnog identiteta grada Požege, Požeško-slavonske županije i u konačnici naše Hrvatske – zaključila je županica Jozić.
  Nakon pozdravnih riječi prikazan je film o 180 godina Matice hrvatske a potom je uslijedio bogat kulturni program u kojemu su sudjelovali i članovi požeškog Ogranka.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije