Search
Close this search box.

OBILJEŽENO 30 GODINA RADA ŽUPANIJSKE VATROGASNE ZAJEDNICE „Ponosni smo na sve ono dobro koje činite u trenucima kad su ugroženi životi naših sugrađana i njihova imovina”

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije ove godine obilježava 30-tu godišnjicu osnivanja i rada pa je tim povodom sinoć u IC Terra Panponica u Pleternici održana svečana sjednica Skupštine. Skupu su prisustvovali brojni gosti među kojima i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, načelnik požeške Službe civilne zaštite Slavko Marinac, županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić te počasni predsjednici županijske VZ Stjepan Pavliček i Željko Petrović.

 

Prisutne je pozdravio predsjednik VZ Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec, među kojima posebno živuće članove Inicijativnog odbora za osnivanje prvog Upravnog odbora VZ – to su Stjepan Pavliček, Željko Petrović, Zdenko Šipec, Željko Knezović, Antun Colosetti i Zlatko Zerdin. Na osnivanje Vatrogasne zajednice i 30-godišnji rad podsjetila je Anamarija Antunović. Osnivačka skupština održana je 23. listopada 1993. godine a za prvog predsjednika izabran je Stjepan Pavliček iz DVD-a Kutjevo, za zapovjednika Slavko Zec iz DVD-a Našice, a za pročelnika Ureda VZ-a Željko Petrović. On je na toj dužnosti proveo 28 godina. U proteklih 30 godina, rečeno je, odlična suradnja je bila sa svim županima a važno je istaći i suradnju s Vladom pokrajine Tirol koja je na naše podrućje slala vrijedne donacije, ponajprije u različitim vrstama vozila. Trenutno na području naše županije djeluju tri Vatrogasne zajednice, 54 dobrovoljna vatrogasna društva, 2 DVD-a u gospodarstvu i dvije Javne vatrogasne postrojbe. Svi zajedno broje 4760 članova od kojih su 1112 članova vatrogasne mladeži i podmlatka. Raspolaže se sa 181 vozilom.

 

Povodom 30.obljetnice VZ Požeško-slavonske županije podijeljene su i brojne zahvalnice a izrađena je i zastava kojoj je kuma županica Antonija Jozić. Blagoslovio ju je župnik Antun Ćorković.
Prigodnim riječima, uz čestitke, vatrogascima su se obratili Stjepan Pavliček, Slavko Marinac, Marija Šarić, Zdenko Čarapar, Antonija Jozić i Slavko Tucaković.
– Vatrogastvo u ovoj županiji je tradicija. Prije gotovo 150 godina u Požegi je osnovano prvo vatrogasno društvo a imamo mi još ovdje poprilično stogodišnjaka koji su članovi VZ Požeško-slavonske županije. Kao županica vjerujem da su, kao što sam ja ponosna na vas, ponosni i čelnici gradova i općina, na vaš angažman, na našu suradnju i na sve ono dobro koje činite danima, satima, minutama, u onim trenucima kad su ugroženi životi naših sugrađana i njihove imovina. Na tome vam hvala – kazala je županica Jozić.

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega, Područni odjel Pleternica i Muška pjevačka skupina Grabarčani.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano