Search
Close this search box.

OBLJETNICA JE „KRVAVOG USKRSA” Danas, kao i prije 31 godinu, na Plitvicama je bio i Vidovčanin Josip Širić

Danas se obilježava 31. obljetnica redarstvene akcije “Plitvice” u kojoj je, kao prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu, poginuo policajac Josip Jović, zbog čega je akcija oslobađanja Plitvica od pobunjenih Srba nazvana “Krvavi Uskrs”. Kod spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te braniteljskih udruga obilježžioli su 31. obljetnicu oružane akcije čitanjem prigodne povijesnice i polaganjem vijenaca.

Među brojnim hrvatskim braniteljima danas je na Plitvicama bio, baš kao i na Uskrs 31.ožujka 1991.godine, i Vidovčanin Josip Širić. U to vrijeme Širić je bio pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje ali i nogometaš NK DINAMO Vidovci-Dervišaga. Dan prije događanja na Plitvicama sa svojom je ekipom odigrao nogometnu utakmicu za NK DINAMO u Okučanima protiv NK PSUNJ, u tadašnjo ligi ZONA. Vrativši se nakon utakmice u Vidovce dobio je vijest o zbivanjima na Plitvicama pa je odmah pošao nazad  u svoju postrojbu. Ujutro su krenuli prema Plitvicama. Na Plitvicama je bio i danas.

– Nakon toliko godina opet smo se sreli s ponosom ovdje mi živi svjedoci toga događaja i moji suborci iz Rakitja 1991 godine. Slušam neke kako i danas pričaju da smo imali sreće što tromblon ispaljen na jedan od autobusa nije eksplodirao a zapravo, nije bilo baš tako. Nije da tromblon nije eksplodirao nego četnik nije znao s njim rukovati pa nije prethodno izvukao osigurač, inače…- kazao nam je J.Širić. Dodao je i kako se na Plitvicama danas sreo i porazgovarao s bratom Josipa Jovića Tomislavom. O tom susretu svjedoči naslovna fotografija teksta: za manje upućene, Josip Širić je prvi s desne strane a Jovićev brat je drugi s lijeve strane.

Evo sada i podsjetnika na Krvavi Uskrs iz pera kolega Večernjeg lista: fotografije u tekstu privatna su arhiva Josipa Širića.

Redarstvena akcija “Plitvice”

Krajem ožujka 1991. nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, Antiterorističke jedinice Lučko i jedinice za posebne namjene Kumrovec krenulo je noć uoči Uskrsa prema Plitvičkim jezerima. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka na glavnom pravcu kretanja, zapriječenog balvanima, kolonu vozila s hrvatskim specijalcima napali su teroristi samoproglašene tzv. SAO Krajine iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume. U autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, srećom, neizvučenog osigurača i nije eksplodirala.

Pripadnici hrvatske policije ubrzano su izašli iz vozila, rasporedili se uz cestu i u šumi, uzvratili vatru u smjeru iz kojeg je na njih pucano te napredovali po dubokom snijegu i magli. Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se. Prema policijskim izvješćima, nakon uspješno provedene akcije Plitvice uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune. Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostala je zapamćena po prvom poginulom hrvatskom redarstveniku, pripadniku Jedinice za posebne namjene Rakitje Josipu Joviću, a sedam pripadnika Specijalne policije je ranjeno.

Prema riječima suboraca, Jović je bio u vrhu napadu prema zgradi pošte, a iako je nosio pancirni prsluk netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života, no preminuo je na putu do bolnice.  Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

 

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega