Search
Close this search box.

OBNOVA PRUGE ČAGLIN – NAŠICE Saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić na postavljeno pitanje nije dobila osobito ohrabrujući odgovor

Zastupnica u Hrvatskom saboru iz Požege Martina Vlašić Iljkić na sjednici 10.prosinca prošle godine postavila je pitanje o nastavku obnove željezničke pruge od Čaglina do Našica a odgovor koji je dobila iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ne djeluje osobito ohrabrujuće. I pitanje i odgovor objavljujemo u cijelosti.

Postavljeno pitanje:
,,Opčina Čaglin je u potpunosti prometno izolirana i nepovezana, a željeznički promet u pravcu Čaglin – Našice, je zatvoren od 2010. godine, zbog dotrajalosti pruge. Zbog zatvorenosti prometa u navedenom pravcu stanovništvo je prometno izolirano i odsječeno od nekadašnjeg važnog pravca prema Našicama i Osijeku (što je stanovnicima onemogućilo pristup školovanju, zdravstvenim uslugama, prekinuo se važan pravac za prijevoz tereta i sl.). U periodu od 2013. godine do 2015. godine je obnovljena dionica od Pletemice do Čaglina u dužini od 17,5 km. Nakon toga radovi su stali. Prema Izvješću o stanju u prostoru u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2013.-2019. godine najmanji intenzitet investicijske aktivnosti zabilježen je u Požesko-slavonskoj (0,7 %), kao i najmanji broj zaposlenih u 2019. godini bilježe Licko-senjska (14.238), Požeško-slavonska (18.568). Europska prometna politika predviđa povećanje učešća željeznice u prijevozu putnika i tereta na 50 % u 2050. godini, kao ekološki prihvatljiviji i učinkovitiji način prijevoza. Za podrućje Požeško-slavonske županije je od osobitog razvojnog značaja obuova navedenog pužnog pravca Čaglin – Našice, udaljenosti od 18 km. Budući ste najavili navedene radove prilikom posjete u Požeško­ slavonskoj županiji, podnijela sam amandman na Državni proračun za 2022. godinu sa projekcijama za 2023. godinu i 2024. godinu, a obzirom na navedene planirane aktivnosti obnove pruge, kojeg ste odbili. Molim vas da mi odgovorite konkretno koje su aktivnosti planirane i u kojem vremenskom periodu.”

Odgovor na pitanje:

Planirana ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture u Požesko-slavonskoj županiji u periodu do 2025. iznose 42,2 mln kuna, od kojih je 34,6 mln kuna predviđeno iz europskih izvora.
Započeti su projekti osiguranja i modemizacije 95 željezničko-cestovnih prijelaza (u nastavku: ZCP), koji se trenutno nalaze u postupku javne nabave, u sklopu kojih je planirana obnova 22 ZCP-a i to: Poljana, Brezine-Janja Lipa, Brezine-Bujavica, Kukunjevac, Dobrovac, ZCP u km 22+693 željeznicke pruge Banova Jaruga Pčelić, Pakra-Klisa, Ulica V. Rehaka, Radničko naselje, Dereza, Badljevina, Latinovac, Veliki Bilač, Ciglenik, Zarilac, Bučje, Novoselci, ZCP u km 08+498 željezničke pruge Pletemica-Velika, Trenkovo I ,Vojna cesta, Mihaljevci i Tmovac, ukupne vrijednosti 40,7 mln kuna od čega su 34,6 mln kuna iz europskih izvora, a 6,1 mln kuna iz Proračuna Republike Hrvatske. Planirani projekti odnose se na projekt zamjene postojećeg čeličnog mosta u blizini stajališta Ratkovica novim armirano-betonskim mostom. Vrijednost radova iznosi 1,5 milijuna kuna.
Obnova brdske dionice pruge L205 Našice – Nova Kapela/Batrina, između kolodvora Našice i Čaglin, neophodna je u duljini od oko 18 km (od km 5+000 do km 22+937) gdje je potrebno izvrsiti kompletnu zamjenu gomjeg i donjeg ustroja.
Sredinom mjeseca studenog 2021. godine započete su aktivnosti na obnovi pruge koje se odnose na krčenje raslinja na dionici od km 5+000 do kolodvora Londžica (u km 12+453), u sklopu redovnog održavanja.
U 2022. godini predviđen je nastavak aktivnosti na krčenju raslinja na dionici od km 5+000 do kolodvora Londžica te postupna obnova gomjeg i donjeg ustroja pruge. Kompletna zamjena gomjeg i donjeg ustroja u duljini od oko 18 km (od km 5+000 do km 22+937) bit će raspoređena kroz višegodišnje razdoblje, obzirom na to da su realizacija i vremenski period trajanja obnove uvjetovani osiguranjem potrebnih sredstava.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…