Search
Close this search box.

OBRAZOVANJE I ZNANOST  U požeškoj Osnovnoj školi Dobriše Cesarića otvoren Festival znanosti

U učionici biologije i kemije Osnovne škole Dobriše Cesarića danas je u Požegi otvoren Festival znanosti. Riječ je o projektu na razini cijele Hrvatske, koji traje od 2. do 7. svibnja, a tema ovogodišnjih predavanja, rasprava i radionica je život. Na otvorenju su bili nazočni zamjenik županice Ferdinand Troha, ravnateljica škole Zvjezdana Krip, predsjednik Povijesnoga društva Požega prof. Vinko Tadić sa suradnicima, zaposlenici gradskih škola, požeškog Gradskog muzeja,  te učenici i sudionici Festivala. Tijekom uvodnog izlaganja prof. Vinko Tadić je kazao kako su Povijesno društvo Požega i suradnici u sklopu Festivala znanosti organizirali niz aktivnosti tijekom ovoga tjedna.

Festival usmjeren prema učenicima osnovnih i srednjih škola

-Život je središnja tema svakoga čovjeka. Čini ga bezbroj segmenata kojima se znanstvenici, umjetnici i drugi pojedinci uporno bave. Riječ je o gotovo beskonačnom mozaiku. Ovogodišnji Festival znanosti u Požegi ponajprije je usmjeren prema učenicima osnovnih i srednjih škola. Povijesno društvo Požega nastoji svoje aktivnosti približiti svim dobnim skupinama, pa tako i djeci, odnosno učenicima. Cilj radionica i predavanja je stjecanje znanja te razvijanja različitih vještina potrebnih u svakodnevnom životu. Važno je znanost približiti mladim ljudima, a bez znanosti i obrazovanja nema razvoja i napretka-istaknuo je  prof. Tadić. Dodao je kako smo svjedoci koliko su obrazovanje, kultura i znanost obezvrijeđeni u našem društvu, a djecu je potrebno odgajati da radom i učenjem ostvaruju postignuća. Za to je važna otvorenost prema progresivnim promjenama, nasuprot zatvorenosti prema svijetu.

-Ovim nastojanjima dajemo svoj doprinos u protjerivanju, kako bi rekao Radomir Konstantinović, duha palanke iz naše sredine. Taj duh vjekovima je ubijao radost, kreativnost i slobodu u čovjeku, a nametao pritisak, predrasude, mržnju. Unesrećio je tisuće stanovnika Zlatne doline. Pozivam sve građanke i građane našega grada da otvorena uma i srca jasno opažaju stvarnost i probleme koji nam ne dopuštaju da se ohrabrimo za spasonosne iskorake kako bismo svi zajedno, bez obzira na nacionalnost, vjeru i pogled na svijet, živjeli kao dobronamjerni sugrađani koji mogu prepoznati potrebe svojih bližnjih. Stvarajmo i razvijajmo humane odnose. Tako moramo odgajati i obrazovati naše učenike-poručio je predsjednik Povijesnoga društva Požega. Zahvalio je kolegicama i kolegama iz Društva, svih gradskih osnovnih škola, Katoličke gimnazije i Gradskoga muzeja Požega na sudjelovanju u bogatom programu.

U projekt uključeno 38 hrvatskih gradova

Obraćajući se nazočnim sudionicima otvorenja ove manifestacije,  školska ravnateljica Zvjezdana Krip, naglasila je kako joj je drago što je njezina škola jedna od onih koje su organizatori.

-Naši učenici su aktivni sudionici svih aktivnosti tijekom ovoga tjedna, kao i učitelji koji će svojim predavanjima i radionicama također aktivno  sudjelovati u ovom programu. U Republici Hrvatskoj je u Festival znanosti uključeno 38 gradova u tom projektu, a Požega je jedan od tih gradova. Ovogodišnja tema o životu je vrlo inspirativna no, nažalost, u ove 34 godine, koliko sam u odgoju i  obrazovanju, mislim da učenici nisu svjesni koliko su važni obrazovanje i znanost, a malo smo i mi tome pridonijeli. Nadam se da će ova predavanja i radionice potaknuti učitelje i učenike na drugačije razmišljanje-zaključila je  je ravnateljica.

Radionice i predavanja na različitim mjestima

Program ovogodišnjeg Festivala znanosti ukratko je  predstavila djelatnica ove škole  prof. Ilijana Madaj Prpić te napomenula da će se radionice i predavanja održavati na različitim mjestima. To su, osim Cesarićeve ,  osnovne škole Julija Kempfa i Antuna Kanižlića, Katolička gimnazija i Gradski muzej. Profesorice Vlatka Medunić i Ivana Lukić održale su zanimljivo izlaganje o popularizaciji znanosti među učenicima, a nakon toga je prikazan prigodni trominutni videofilm.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano