Search
Close this search box.

OBRTNIČKA ŠKOLA POŽEGA U suradnji s uspješnim poduzetnicima osiguravaju stručnu praksu i osposobljavaju kvalitetne stolare

Poznato je: da bi učenici strukovnih škola bili dobri radnici po završetku školovanja, moraju proći kvalitetnu praktičnu nastavu. Imajući to na umu u požeškoj Obrtničkoj školi svojim učenicima, budućim stolarima, nastoje pružiti mogućnost vrhunske prakse, najprije u vlastitoj stolarskoj radionici a onda i u renomiranim obrtima i tvrtkama. Zanimljivo je kako pritom ‘koriste’ i svoje bivše učenike, sada uspješne poduzetnike. Konkretno, riječ je o požeškoj Stolariji Batori s kojom godinama dobro surađuju.


– Kad je počeo otvarati svoj obrt, Batori je dolazio po sirovinu u Pleternicu gdje sam ja nekad radio. Kod njega me impresioniralo to što je, kao jedan od rijetkih u to doba, shvatio da postoje različiti kapitali potrebni za obrt, odnosno, da je uz financijski kapital, potrebno imati i ljude s određenim vještinama i kompetencijama. Tomislav je to shvatio na vrijeme i zato svake godine uzima naše đake na praksu, dodatno ih obučava i među njima izabire najbolje koje ostavlja da kod njega rade – kazao je Predrag Šarić, voditelj stolarske radionice na Obrtničkoj školi.


Tomislav Batori je Obrtničku školu završio prije više od 20 godina i potom počeo raditi u obiteljskom stolarskom obrtu s dugogodišnjom tradicijom. Vlastiti obrt je otvorio 2005.godine. – Učenici Obrtničke škole su redovito kod nas na praksi i do sad ih je možda bilo i 30-ak koji su prošli kroz radionicu. Kad dođu, znaju već dosta toga što su naučili u školskoj radionici a mi ih onda učimo detaljnije o onom što se kod nas radi. Učimo ih i disciplini i odgovornosti, pristupu poslu…Od onih koji su kod nas bili na praksi desetak ih je ostalo i raditi, neki su poslije otišli a neki su još tu. Trenutno zapošljavamo 25 ljudi a trećina su bivši učenici Obrtničke škole. Savjetovao bih buduće srednjoškolce da se prihvate ovih poslova. Stolarija više nije kao što je nekad bila: da je velika buka, prašina…Danas imamo i bolje strojeve, ventilaciju, radi se u zatvorenom i toplom. – kazao je Tomislav Batori.


Jedan od bivših učenika Obrtničke škole u Požegi a sada zaposlenik u stolariji Batori je i Darko Mitrovoić iz Dervišage. – Završio sam Obrtničku školu za stolara 2013.godine, dobio odmah posao u Stolariji Batori. Ovdje mi je super, ne mogu se potužiti. Svakom tko imalo ima smisla za rad s drvetom, savjetujem da se školuje za stolara – rekao je Darko. Istog mišljenja je još jedan bivši učenik, Mihael Šimetić. – Završio sam školu 2015. godine i odmah sam počeo raditi kod Batoria. Nisam dugo čekao, ova se struka traži. Ja sam osnovne stvari naučio u školskoj radionici a onda sam ovdje učio mjesec- dva detaljnije što je trebalo za poslove koje sad radim.


Svi učenici Obrtničke škole koji se obrazuju za stolare, prve godine na praksu idu u školsku radionicu a druge i treće dio praktične nastave prolaze u školskoj radionici a dio kod nekog poduzetnika. Josipa Kalema iz Požege zatekli smo u školskoj radionici. – Uvijek me zanimao rad s drvetom, proizvodnja namještaja… i znao sam da iz drveta mogu svašta lijepog izraditi. Sad sam učenik drugog razreda, zadovoljan sam, dosta sam naučio i na strojevima raditi. A mladima koji imaju smisla za rad s drvetom, svakako bi preporučio da se upišu za stolarsko zanimanje, zanimljivo je – rekao je Josip.


Posljednjih godina Obrtnička škola nema problema s popunjavanjem razreda u kojima se obrazuju stolari. – Mi smo na jedinstvenom tržištu EU i sama stanogradnja u EU, a i kod nas, je poticana, za građevinskim radovima i opremanjem građevina je velika potreba, i kad je riječ o vanjskog i o unutrašnjem uređenju. Dakle, sve tvrtke koje se bave proizvodnjom proizvoda od drva trebaju stručno osposobljene radnike. I ovdje na lokalnom nivou se događa da se otvaraju novi obrti a postojeći se proširuju i samim time oni trebaju ljude koji će taj posao obavljati. Ima dosta naših đaka, barem deset do petnaest, koji su završili školu i onda otvorili vlastiti obrt – rekao je Davor Krznarić stručni učitelj Obrtničke škole za zanimanje stolar i potom dodao: – Naši učenici otprilike pola vremena uče teoriju a pola vremena su na praksi. Učimo ih obradu drveta ali i druge stvari, primjerice, organizaciju i kalkulaciju proizvodnje kako bi, možda, mogli biti dobri poduzetnici. Ono što želim istaći je to da su naši učenici, jednog dana kad završe školu, uvijek dobrodošli u našu radionicu po pomoć, savjet…Tako imamo povratnu informaciju gdje su i što rade. Mislim da je zanimanje stolar pravi izvor, zapošljivo zanimanje, gdje se stvarno može živjeti od svog rada.


Dodajmo još na kraju kako Obrtnička škola, kad je praktična nastava u pitanju, još surađuju i s drugim privatnim poduzetnicima kao što su primjerice Stolarija Rončević, Lignor iz Pleternica, Windor iz Buka, Stolarija Sokolovac ili Stolarija Knapić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano