Search
Close this search box.

OD DANAS DO 23.LIPNJA Provodit će se preventivno-represivna akcija „Alkohol i droge“

Prometna nesreća s materijalnom štetom

U nedjelju 16. lipnja 2024. oko 9.50 sati u Požegi u Ulici Antuna Kanižlića, policijski službenik PU požeško-slavonske koji je van službe upravljao svojim osobnim automobilom, prilikom izlaska s parkirališnog prostora i uključivanja u promet nije se uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te je desnom bočnom stranom vozila udario u zadnju lijevu stranu osobnog automobila, a kojeg je prethodno parkirao 43-godišnjak.

Ispitivanjem alkoholiziranosti kod vozača nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu te mu je na mjestu događaja uručena obavijest o počinjenim prekršajima iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

ROADPOL-ova akcija „Alkohol i droge“

U skladu s planom aktivnosti organizacije „ROADPOL-a“ u razdoblju od 17. do 23. lipnja 2024. godine provodit  će se preventivno-represivna akcija „Nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga“, dok će se od 21. lipnja u 7 sati do 22. lipnja u 7 sati provoditi 24-satni pojačani nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

U provođenju aktivnosti koristit će se svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.
 
Konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječu na sigurnost u prometu.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.


Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola i svojim ponašanjem doprinesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji!
 
Rezultati pojačanih mjera u prometu

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) kao i na recidiviste, odnosno višestruke počinitelje prometnih prekršaja.

Ciljana akcija nadzora alkoholiziranosti i droga kod sudionika u prometu provodila se u noći sa subote na nedjelju.

Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđena su ukupno 124 prekršaja, od čega izdvajamo sedam prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 84 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja.

Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u subotu 15. lipnja 2024. oko 1.15 sati u Pleternici u Ulici kralja Zvonimira gdje je u prometu zatečen vozač starosti 28 godina koji je pod utjecajem alkohola od 1,85 promila upravljao osobnim automobilom.

Vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 1.320,00 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Izvor: PU požeško-slavonska

Foto: V.Milković

Vezano
Vezano