Search
Close this search box.

ODLUKOM VRHOVNOG ZAPOVJEDNIKA OS RH Pleterničaninu Zvonku Sesaru dodijeljen počasni čin brigadnog generala a Požežaninu Ivici Mikuliću odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog!

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je branitelje i dodijelio počasne činove brigadnih generala. Uručeni su jučer dobitnicima na prigodnoj svečanosti.

Vrhovni zapovjednik dodijelio je počasne činove brigadnog generala Hrvatske vojske hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata za osobite zasluge stečene u ratu. Dobili su ih osmorica branitelja (četiri posmrtno) a među njima je i Pleterničanin Zvonko Sesar.

Mr. sc. Zvonko Sesar rođen je u Pleternici 1956. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. kao član HDZ-a bio je imenovan predstojnikom Ureda za obranu u općini Centar Grada Zagreba. Od početka „balvan revolucije“ i velikosrpske agresije angažiran je u obrani Grada Zagreba; 12. rujna 1990. formirao je Prvi dragovoljački oružani odred – Centar, Zagreb, a početkom 1991. odlazi u Ministarstvo obrane na mjesto načelnika te radi na ustroju i organiziranju obrambenog sustava Republike Hrvatske. U travnju 1991. radio je na ustrojavanju „A“ brigada ZNG-a, a od svibnja do listopada 1991. godine angažiran je oko novoustrojenih brigada HV-a. Vodio je civilno-vojne poslove u Upravi za vojnu obvezu i mobilizaciju, a od 1992. godine bio je načelnik Uprave za obrambene pripreme države.
Poslije izbora 3. siječnja 2000. proglašen je „Tuđmanovim kadrom“, što je značilo da ga treba smijeniti, a to je uskoro i učinjeno. Danas je angažiran u najstarijoj braniteljskoj udruzi Hrvatski ratni veterani, čiji je počasni predsjednik dr. Franjo Tuđman. Više je puta odlikovan, nagrađivan i pohvaljen. (Izvor: Portal hrvatskog kulturnog vijeća)

Bojnik u miru, Ivica Mikulić bio je 10 godina na čelu Vojne policije  u Požegi. Vrhovni zapovjednik ga je odlikovao za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog.

 

Pripremila: V.Milković
Foto: Ured Predsjednika Republike

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…