Search
Close this search box.

ODRŽAN DRUGI KONCERT FESTIVALA KLASIČNE GLAZBE „Zlatni glasi“ u kaptolačkom Starom gradu

U Starom gradu u Kaptolu je održan drugi od pet koncerta klasične glazbe u sklopu prvog izdanja Festival klasične glazbe Kaptol 2024.
Koncert pod nazivom “Zlatni glasi” izvele su mlade, izvanredno nadarene požeške glazbenice: sopranistica Marija Ticl i pijanistica Elizabeta Marjanović, obje trenutno s rezidencijom u Grazu gdje usavršavaju svoje talente. Kaptolačku su publiku počastile vrhunskim izvedbama programa sastavljenog od djela hrvatskih i stranih skladatelja.
Koncert je započeo izvedbom dvaju popijevaka hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea nakon čega je uslijedila dojmljiva izvedba popijevke Franza Schuberta “Gretchen am Spinnrade”, skladana na stihove velike tragedije “Faust” iz pera pjesnika J. W. Göthea.
Uslijedila je izvedba arije “Pace mio Dio” G. Verdija, a nakon toga cjelovita izvedba ciklusa “Ciganske pjesme” skladatelja Antonina Dvořaka na izvornom češkom jeziku. Ovaj je ciklus od 8 pjesama posebno je pripremljen za kaptolački koncert i publiku kao mali znak pažnje češkoj zajednici koja živi u Kaptolu.
Još je jedna poveznica s Kaptolom ostvarena ljupkom izvedbom skladbe hrvatskog skladatelja Vilka Novaka pod nazivom “Sanak spava” na stihove kaptolačkog pjesnika dr. Napoleona Špuna-Strižića. Skladba je inače napisana za muški zbor i solo baritona, a za ovu ju je prigodu obradio Josip Prajz. Za kraj su umjetnice publiku počastile izvedbom dvaju skladbi Franza Lehára.
Koncert je ujedno bio i spomen na kaptolačkog pjesnika Napoleona Špuna-Strižića (1839. -1914.) čije smo birane stihove iz zbirke pjesama “Iz mladieh lietah” (1866.) slušali između svake glazbene točke u interpretaciji Ljiljane Marić i Mie Raguž.

Izvor: Župa Kaptol

Vezano
Vezano