Search
Close this search box.

ODRŽANA 1. SJEDNICA PARTNERSKOG VIJEĆA URBANOG PODRUČJA GRADA POŽEGE Za predsjednicu izabrana Andreja Menđel

Nakon što je 17. veljače održana Konstituirajuća sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja grada Požege, jučer je u prostoru Poduzetničkog inkubatora Požega održana prva sjednica Partnerskog vijeća. Ono je osnovano kao savjetodavno tijelo, sa ciljem utvrđivanja zajedničkih prioriteta na razini urbanog područja, predlaganja strateških projekata za razvoj urbanog područja te njihove provedbe i praćenja, a čine ga predstavnici svih jedinica lokalne samouprave koje čine urbano područje, županije i regionalnog koordinatora, drugih javnih tijela čije je sudjelovanje značajno za razvoj urbanog područja, visokoškolskih ustanova, gospodarskih i socijalnih partnera, predstavnika gospodarskih i obrtničkih komora, te organizacija civilnog društva.


Na početku sjednice članovima se obratio predsjednik Koordinacijskog vijeća za urbano područje grada Požege, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.
– Projekcije su da će za urbano područje veličine našega biti dodijeljeno između 100 i 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o velikoj svoti novca s kojom se da puno toga realizirati, te su unutar integriranog teritorijalnog programa puno manja ograničenja u odnosu na ostale programe koji se objavljuju tematski te je puno više prepreka da bi se pojedini projekti mogli realizirati. Ovdje imamo više slobode kod izbora onoga što želimo financirati iz tih sredstava. – rekao je gradonačelnik Glavić.
Nakon što je usvojen Poslovnik o radu Partnerskog vijeća za njegovu predsjednicu izabrana je Andreja Menđel, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Požege, u ime Grada Požege kao grada središta urbanog područja grada Požege, a za njezinu zamjenicu Marija Mitrović, iz Poduzetničkog centra Pleternice, u ime Grada Pleternice.


Nazočnima se obratila predsjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Grada Požege koja se zahvalila svim prisutnima na imenovanju te izrazila zadovoljstvo s tim što se u Partnerskom vijeću nalaze predstavnici svih resora koji su značajni za razvoj Grada Požege.
– Uvrštavanjem Grada Požege kao manjeg urbanog područja koje može koristiti ITU mehanizam stvorena je prilika da se uz sve redovne pozive na dostavu projektnih prijedloga ostvari financiranje iz dodatnog izvora. Izuzetno je važno pripremiti što bolju Strategiju i prioritizaciju projekata kako bi se navedeni financijski okvir što bolje iskoristio, kako bi se realizirali ključni projekti na području urbanog područja, a čime će se u konačnici povećati kvaliteta života i zadovoljstvo cjelokupnog stanovništva. – kazala je Menđel.


Članovima vijeća dana je obavijest o pokretanju postupka izrade Strategije razvoja urbanog područja grada Požege za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine, a potom je jednoglasno usvojena Odluka o davanju pozitivnog mišljenja na nacrt Komunikacijske strategije i Komunikacijskog akcijskog plana Strategije razvoja urbanog područja grada Požege za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. Riječ je o dokumentu koji definira sve elemente komunikacije s ključnim dionicima. Kroz dokument komunikacijske strategije definiraju se ciljevi i ciljane skupine, komunikacijske mjere, aktivnosti i alati komunikacije, zatim praćenje i vrednovanje učinaka komuniciranja, izvori financiranja (proračun) te kontaktne točke informiranja i komuniciranja.

Podsjetimo, na temelju članaka 14. i 15. Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske Grad Požega klasificiran je kao manje urbano područje te ima obvezu izraditi Strategiju razvoja urbanog područja kao preduvjet za korištenje mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Gradsko vijeće Grada Požege je na svojoj 6. sjednici donijelo Odluku o uspostavi urbanog područja Grada Požege koje se sastoji od Grada Požege, Grada Pleternice, Općine Jakšić, Općine Brestovac, Općine Velika i Općine Kaptol.

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano