Najčitanije

 • Fotogalerije

  ODRŽANA 4. VINUM ET POETA – VEČER POEZIJE I VINA Pobjednik je Milko Valent iz Zagreba

  „Vino, Sunce: globalno ljepilo,“ naziv je pjesme Milka Valenta iz Zagreba kojom je pobijedio na četvrtoj manifestaciji „Vinum et poeta – Večer poezije i vina”. Odlučilo je to prosudbeno Povjerenstvo u sastavu poznatih hrvatskih pjesnika: Miroslav Mićanović, Marija Lamot i Lana Derkač.


  Druženje uz vino i poeziju, te proglašenje pobjednika, održano je sinoć na prostoru Nastavne baze Veleučilišta u Požegi iznad Vetova. Manifestaciju „Vinum et poeta-Večer poezije i vina” organiziraju Matica hrvatska, Ogranak u Požegi i Veleučilište u Požegi a pokrovitelji su joj Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Općina Kaptol. Inače, kroz program je vodila prof. Nataša Puljašić a prva je članove Ogranka Matice hrvatske i goste pozdravila predsjednica Ogranka prof. Anita Katić.
  – Već četvrtu godinu zaredom Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Veleučilište u Požegi organiziraju pjesničku manifestaciju Vinum et poeta – Večer poezije i vina. Sastajemo se svake godine u ovom lijepom autentičnom ambijentu podruma Veleučilišta u Požegi kako bismo na poseban način razmatrali vezu između pjesničkoga nadahnuća i mistične zavodljivosti vinske kapljice koju je još prije pet stoljeća anticipirao jedan od najvećih među umjetnicima pera William Shakespeare kada je rekao: „Vino ulazi u mozak, učini ga grešnim, brzim i inventivnim, punim vatrenih i lijepih slika.” Želim nam svima ugodno druženje uz ono što na poseban način oplemenjuje čovjekovu dušu i oraspoložuje čovjekovo srce – poeziju i vino – rekla je Anita Katić, uz zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji manifestaciji te došli uživati u vinu i poeziji.

  Prisutne su pozdravili ispred Veleučilišta u Požegi doc.dr. sc.Brankica Svitlica i doc.dr.sc. Berislav Andrlić, potom predstavnica Grada Požege Matea Čeliković i zamjenik županice Ferdinand Troha. Dr. Andrlić je podsjetio na transformaciju Veleučilište pa će, rekao je, prostor u kojemu se nalaze, od ponedjeljka službeno pripadati Fakultetu turizma i ruralnog razvoja no, suradnja s Maticom hrvatskom oko Večeri poezije i vina, neće time prestati.
  U nastavku programa prošlogodišnja pobjednica, Lana Derkač, pročitala je pobjedničku pjesmu „Loza i forenzika” a potom su se sa svojim pjesmama predstavili i ostali članovi prosudbenog Povjerenstva.

  U najuži krug za pobjedničku pjesmu ušli su sljedeći pjesnici i pjesme:
  1. Milko Valent – Vino, Sunce: globalno ljepilo
  2. Bogdan Arnautović – Treći zglob kažiprsta
  3. Zrinko Šimunić – Shiraz
  4. Sanja Pilić – Ljeto na odlasku
  5. Irena Ivetić – Vinogradarska
  6. Vera Grgac – Vinska istina starinska
  Pobjednikom je, kao što smo već rekli, proglašen Milko Valent. Rođen je 1948. godine u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. Prozaik je , pjesnik, dramatičar, esejist, teoretičar i kazališni kritičar, dobitnik je brojnih književnih nagrada, suradnik stotinjak novina, časopisa, radijskih emisija a neke od njegovih zbirki poezije su: Leptiri arhetipa, Zadimljena lopta, Slatki automati, Rupa nad rupama, zatim zbirke proze Ordinacija za kretene, Vrijeme je za kakao, Isus u kampu te drame Gola Europa, Bordel divljih jabuka, Nema više apokalipse i brojne druge

  U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa sv.Lovro iz Požege.

   Tekst: V.Milković
   Foto: V.Milković/ Laganini FM Požega

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije