Search
Close this search box.

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA KUD-A „ORLJAVA” Renato Brankovan: – Posebno sam ponosan na broj članova društva koji je povećan u svim sekcijama!

– Ono na što sam posebno ponosan, to je broj članova društva koji je povećan u svim sekcijama, od plesne, dječje do tamburaške – naglasio je ovo na redovnoj Godišnjoj skupštini KUD-a „Orljava” njegov predsjednik Renato Brankovan. Govoreći detaljno o aktivnostima u protekloj godini, istakao je kako su članovi KUD-a sudjelovali u čak 70-ak raznih aktivnoti čime je nadmašena 2022.godina, a za što je mislio da je nemoguće.
U godini iza nas članovi KUD-a „Orljava” su. Među ostalim, sudjelovali na Smotri dramskih pučkih igrokaza u Požegi, prisustvovali su otvorenju Muzeja bećarca a potom i na 8. Festivalu kulenove seke u Velikoj. Pleternički folkloraši su redovni sudionjici i Županijskog kulturnog mozaika pa je tako bilo i prošle godine u Kaptolu gdje ih je prosudbena komisija u kategoriji koreografiranog folklora predložila za predstavnika naše županije na državnim susretima u Čakovcu.KUD „Orljava” je gostovao i u Bosni i Hercegovini a bili su i sudiohnici Međunarodne smotre folklora u Baru, u Crnoj Gori. I prošle godine ovo je Društvo bilo uspješan organizator Smotre folklora „Lidas” u Pleternici.
Uz brojne nastupe u Požeštini i izvan nje, KUD „Orljava” je kroz godinu intenzivno radio i na obnovi narodnih nošnji koje koriste za nastupe. Renato Brankovan se na kraju izvješća o radu zahvalio svima koji su im na bilo koji način pomogli kako bi uspjeli realizirati njihove aktivnosti.
Godina koja je tek započela, za KUD „Orljava” također će biti krcata brojnim aktivnostima o čemu je govorio Mario Karmišević. Neki nastupi još se dogovaraju no, za sad je poznato kako će pleternički folkloraši sudjelovati na Županijskom kulturnom mozaiku, organizirat će tradicionalni LIDAS, bit će sudionici Međunarodne smotre folklora u Zagrebu a očekuje ih i put u Grčku na Međunarodni folklorni festival.
Kulturno-umjetničko društvo „Orljava” trenutno u svom sekcijama ukupno ima stotinjak članova no, kazao je predsjednik Brankovan, kako god to se čini puno, još nije dovoljno pa je pozvao sve koji vole plesati i pjevati da im se pridruže.
Čestitke KUD-u „Orljava” na uspješnom radu u 2023.godine uputile su ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann i gradonačelnica Marija Šarić. Inače, zanimljivo je istaći kako je i ovaj put Godišnjoj skupštini prisustvovao jedini živući ornivač Društva, 87-godišnji Ivan Rotar.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi