Najčitanije

 • Fotogalerije

  ODRŽANA JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA Brkati studeni (Movember) – Mjesec muškog zdravlja

  U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka danas je u Požegi održana javnozdravstvena akcija Brkati studeni (Movember)Mjesec muškog zdravlja. Movember se u našoj županiji obilježava od 2014.godine a u svijetu je sve započelo nešto ranije – 2003.godine. Te godine se u Australiji 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja okuplja više od 5 milijuna registriranih sudionika diljem svijeta koji tijekom studenog puštaju brkove pod sloganom “Mijenjamo lice muškog zdravlja”.


  Ciljevi Movembera su: Informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida i prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.
  Danas u Požegi, u sklopu javnozdravstvene akcije Brkati studeni građanima, ponajprije muškarcima, podijeljeni su prigodni promidžbeni materijali.


  – U Požeško-slavonskoj županiji godišnje imamo novootkrivenih 30-ak karcinoma prostate. Srećom, to nije visokosmrtonosan karcinom baš zato što dugo raste i imate priliku na vrijeme ga otkriti. Dakle, nakon pedeset godina, jednom godišnje redovito treba iz krvi napraviti pretragu i mirni ste. Naravno, ako primjetite nekakve simptome, treba se obratiti liječniku i prije godinu dana – istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Županijske lige protiv raka dr. Jasmina Kovačević. Dodala je kako su u studenom aktualne još dvije teme kad je o muškarcima riječ: rak testisa i mentalno zdravlje. Pozvala je muškarce da redovito provjeravaju svoje testite, a ukoliko imaju nekih problema u životu, da obavezno o tome porazgovaraju s bliskom osobom.


  Liga za borbu protiv raka, najavio je tajnik udruge dr.Nikola Gotovac, do kraja godine ima još nekoliko aktivnosti kao što je npr. psihološka radionica, au pripremi je i tradicionalni koncert u prosincu na kojemu će pjevati Ivana Kindl.
  Javnozdravstvenu akciju ‘Brkati studeni’ podržao je svojim prisustvom, u ime Požeško-slavonske županije, zamjenik županice Ferdinand Troha.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači