Search
Close this search box.

ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ŽUPANIJSKE VATROGASNE ZAJEDNICE „Vatrogasci su oni na koje se cijela zajednica može u potpunosti osloniti”

Kaptol je bio domaćin redovne izvještajne godišnje Skupštine Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, kojoj su prisustvovali i brojni gosti. Među ostalim, skupu su prisustvovali i županica Antonija Jozić te Mario Paluh, zamjenik državnog vatrogasnog zapovjednika.
– Zadnjih godina vatrogasci su pod velikim opterećenjem. Naime, imamo više intervencija zbog vremenskih nepogoda nego zbog požara, a to duže traje: požar se može ugasiti za koji sat a posljedice nevremena sa otklanjaju i desetak dana. U javnosti još uvijek imamo ‘pozitivan štih’ i na nama je da to svojim radom i održimo – kazao je uvodno predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Dragutin Žnidarec.

.Izvješće o radu podnijeo je  Marko Ašenbrener, županijski vatrogasni zapovjednik.
U sklopu Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije djeluju 54 dobrovoljna vatrogasna društva, 2 DVD-a u gospodarstvu i dvije javne vatrogasne postrojbe. U vatrogasnim organizacijama ukupno ima 4 780 članova od čega je 1212 operativnih a pomladka i mladeži ima 1083. Tijekom 2023. godine na području Požeško-slavonske županije provedeno je ukupno 2.303 različite vatrogasne intervencije. Među njima posebno treba istaknuti intervencije u srpnju kada je bilo veliko olujno nevrijeme. U minuloj godini, kazao je zapovjednik Ašenbrener, osposobljeno je 139 vatrogasaca za zvanja i 86 vatrogasaca za specijalnosti.
– Naših 6 ekipa je sudjelovalo na državnom natjecanju, a najbolje plasirane ekipe su DVD Vetovo MŽ 16. mjesto i DVD Jakšić MM 18. mjesto. Na prvom Koordinacijskom natjecanju vatrogasnog pomlatka sudjelovalo je naših 6 ekipa i najbolje rezultate su postigli DVD Vetovo DŽ 1. mjesto i DVD Jakšić DM 4. mjesto. Održano je i 5 kupa natjecanja. U radu Kampa vatrogasne mladeži u Fažani sudjelovalo je 6 vatrogasnih odjeljenja mladeži – istakao je M.Ašenbrener. Protekla godina, dodao je, pamtit će se i po tome što im je, povodom Dana županije, uručena Povelja zahvalnosti kao i po tome što se vatrogasci preselili u nove, za rad primjerene prostorije.

– Na kraju moram spomenuti dobru suradnju sa Vatrogasnim zajednicama, DVD-ima i JVP naše županije, Požeško-slavonskom županijom, Službom civilne zaštite Požega, te gradovima i općinama. Zahvaljujem se i svima ostalima koji na bilo koji način pomažu Zajednici i svim članovima vatrogasnih organizacija koji su u proteklom razdoblju dali doprinos u aktivnostima te posebno pripadnicima vatrogasne mladeži i pomlatka na njihovom trudu i radu. Hvala na pozornosti i Vašem radu na ovoj Skupštini – zaključio je zapovjednik Ašenbrener.

Čestitke i zahvalnost vatrogascima na svemu što čine uputili su i prisutni gosti, među kojima i županica Antonija Jozić. Prisjetila se velikih poplava 2010. i 2014.godine na pleterničkom području, te olujnih nevremena 2014. i prošle godine.
– Vatrogasci su uvijek ti koji su prvi pritekli u pomoć. I u svim drugim prigodama, ne samo ovim, vatrogasci su oni na koje se cijela zajednica može u potpunosti osloniti. To su naše prve operativne snage koje imamo i oni ljudi koji u prvoj minuti izlaze na teren. Hvala vam od srca na tome. S druge strane, mislim da i svi gradovi, općine i županija na neki način vrednuju sve to što vi radite, i kroz financijska sredstva koja se izdvajaju za rad vatrogasnih društava. Htjela bih čestitati i na odlukama koje donosite, donosite ih u prijateljskom tonu, raspravom za stolom i vaše odluke su promišljene. Čestitam vam na tome jer jedino tako ova vatrogasna zajednica može ići naprijed – kazala je županica Jozić.

Na kraju Skupštine predsjedniku VZ Požeško-slavonske županije Dragutinu Žnidarecu uručeno je odličje i diploma Hrvatske vatrogasne zajednice kojom se potvrđuje pravo nošenja vatrogasnog odlikovanja za posebne zasluge. Također je za dugogodišnji rad počasnim članom Zajednice proglašen Zlatko Zerdin, umirovljeni čelnik VZ Pakrac-Lipik.
Kažimo još kako je, umjesto preminulog Antuna Antunovića, za člana Skupštine imenovan Ivan Antunović.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu