Search
Close this search box.

ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠTINE Među glavnim prioritetima su podmlađivanje vatrogasnih društava i nabava zaštitne opreme

Sinoć je u Velikoj održana redovna izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeštine na kojoj je izvješće o radu u minuloj godini podnio njen predsjednik Ivan Baša. U tom razdoblju, istaknuo je Baša, aktivnosti VZ Požeštine bile su usmjerene na učinkovitiju organizaciju vatrogastva, pomlađivanje kadra i njegovo školovanje, podizanje operativnosti vatrogasaca u akcijama te opremanje vatrogasnih postrojbi.
Vatrogasna zajednica Požeštine okuplja 38 dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javnu vatrogasnu postrojbu Požeško-slavonske županije koja ima sjedište u Pleternici. Vatrogasna društva broje ukupno 2924 člana (820 operativnih članova koji zadovoljavaju zakonom propisane uvjete), 535 izvršnih, 538 člana vatrogasne mladeži i podmlatka, 53 počasnih članova, 92 veterana, 20 profesionalnih vatrogasaca, 241 članova u pričuvi i 305 pomažućih članova.
– Ono što se primjećuje već neko vrijeme, a i prošle godine je to da ima sve manje požara a da su vatrogasci sve više angažirani na pomoći zbog elementarnih nepogoda – kazao je I.Baša. Osvrnuo se i na pitanje strukture vatrogasaca.
– Imali smo dugo problem odlaska mladih vatrogasaca na druge poslove, sad se primjećuje da je taj odljev zaustavljen. Mladeži ima u društvima što se vidi na natjecanjima ali, na podmlađivanju treba raditi i dalje, osobito ona društva koja u svom sastavu sad nemaju mlade – naglasio je I.Baša.
U izvješću o radu za prošlu godinu, ukazano je i na probleme s kojima se susreće VZ Požeštine. – Što se tiče opreme u vatrogastvu na području Požeštine, posjedujemo osobnu, zaštitnu i skupnu vatrogasnu opremu koja gledajući zbirno ostavlja utisak da tehnike ima dovoljno. Međutim, ako imamo u vidu broj DVD-a, broj MO, naselja i poduzeća, te požarna opterećenja u njima, navedena oprema još uvijek nedovoljno zadovoljava trenutna požarna opterećenja, jer je još uvijek nemamo u dovoljnim količinama, a postojeći dio pomalo zastarjeva ili je djelomično ili u potpunosti neispravan. Posebice je izražen nedostatak osobne i zaštitne opreme, jer od 2924 članova samo jedan dio članova posjeduje zaštitnu odjeću, dok svi ostali članovi rade na intervencijama u neadekvatnoj zaštitnoj odjeći. Isto tako još uvijek je izražen je nedostatak obavljenih zdravstvenih pregleda za operativne vatrogasce, jer po zadnji pokazateljima isti posjeduje oko 440 operativnih članova, a osnovni problem više nije nedostatak financijskih sredstva, već činjenica da dvije godine prođu brzo i ponovno je potrebito obnavljati liječničke preglede – navodi se u godišnjem izvješću.
Predsjednik Baša se u svom izlaganju zahvalio svima koji im pomažu na bilo koji način, osobito gradovima i općinama koji uglavnom podmiruju svoje obveze koje imaju prema vatrogastvu.
Vatrogasci Požeštine sinoć su se također prisjetili svog nedavno preminulog zapovjednika Ivana Novosada, kojemu su odali počast minutom šutnje
Prigodnim riječima vatrogascima su se obratili, ispred Općine Velika, Bernard Grujić te Marko Ašenbrener, županijski vatrogasni zapovjednik.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega