Search
Close this search box.

ODRŽANA ZAVRŠNICA PROJEKTA „CESARIĆ U CESARIĆU” M. Petrović – „Čestitam svima i zahvaljujem što ste prepoznali koliko je važno njegovati ostavštinu Dobriše Cesarića”

Gradska knjižnica Požega danas je bila domaćin završnice projekta „Cesarić u Cesariću” što se provodi u osnovnoj školi koja nosi ime velikog hrvatskog pjesnika, rođenog Požežanina. Posjetiteljima u Knjižnici mali Cesarići i njihovi mentori predstavili su se programom nazvanim „Preobrazba”.
Inače, projekt „Cesarić u Cesariću” provodi se već 19 godina s osnovnim ciljem da kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti nove naraštaje upozna s likom i djelom velikog pjesnika. Koordinatorica projekta, koji je prepoznat i u nacionalnim okvirima, je profesorica Blanka Đimoti Zima.
– Dobro nam došli na 19.projekt Cesarić u Cesariću. Uvijek spremni za nove izazove, za novu temu, naši vrijedni i marljivi učenici sa svojim mentorima, uz koordinaciju kolegice Blanke, pripremili su za vas bogat i raznovrstan program. Podržimo ih – rekla je ravnateljica škole mr.sc. Lidija Pecko, pozdravljajući prisutne na početku programa.
Pozdrave i čestitke učenicima i nastavnicima škole uputila je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.
– Stvaralaštvo Dobriše Cesarića ostavilo je neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti, ali i šire, o čemu svjedoče brojni prijevodi na svjetske jezike. Ja vam čestitam svima i zahvaljujem što ste prepoznali koliko je važno njegovati ostavštinu Dobriše Cesarića ali ujedno i koristiti je kao i poticaj za novo stvaralaštvo. Mislim da svi mi Požežani trebamo biti ponosni što se jedan takav velikan rodio baš u našem gradu i svoje prve dane djetinjstva proveo ovdje. Ja vam čestitam još jednom na projektu koji provodite uspješno već 19.godinu i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu. Budite i dalje uspješni i kreativni.- rekla je M.Petrović.

U završnici projekta „Cesarić u Cesariću” posjetitelji su mogli najprije čuti učenike Ivana Solinu, Matiju Didovića, pogledati kratki film o boravku Cesarića i Jure Kaštelana u Požegi Udruge GFR film video Požega, potom jednominutni film Slap te čuti kako najpoznatije Cesarićeve pjesme recitiraju Tena Radić, Niko Škoko i Tia Palian. Učenici 3.d razreda otpjevali su Zeko i potočić, Marta Bošnjak i Greta Gašpar izvele su igrokaz „Gusjenica i leptir” a potom je uslijedio film „Preobrazba” u kojemu je prof.Zvonimir Andrišek objedinio nastupe ostalih učenika izvannastavnih skupina. Završetak programa ‘okrunjen’ je nastupom Velikog zbora koji je izveo poznatu „Baladu iz predgrađa”.
S nestrpljenjem očekujemo što će nam Cesarići pripremiti za 20. jubilarni projekt iduće godine.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano