Search
Close this search box.

ODRŽANI 16.ŠTAMPAROVI DANI “Ove godine ćemo krenuti u izgradnju Memorijalnog centra dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu”

Pleternica je i ove godine bila ponosni domaćin 16. međunarodnog kongresa “Štamparovi dani” u organizaciji Udruge narodnog zdravlja dr. Andrije Štampara koji se održao u Muzeju bećarca i Interpretacijskom centru Terra Panonica. Impresivan broj sudionika iz brojih grana medicine ponovno se okupio sa ciljem razmjene iskustva, edukacije te usvajanja novih tehnologija.
Prilikom pozdravnog govora pleternička gradonačelnica, Marija Šarić je istaknula važnost održavanja ovog kongresa te iskazala zahvalnost zbog odabira Pleternice kao domaćina.
– Grad Pleternica je izuzetno ponosan jer se jedan ovako važan Kongres održava upravo kod nas. Ponosni smo i što je dr. Andrija Štampar rođen na našem području i upravo stoga ćemo ove godine krenuti u izgradnju Memorijalnog centra što će zaokružiti jednu priču koju ste vi svi ovdje započeli. Ono što je u ovom trenutku jako važno ste svi vi koji ste pokrenuli ovaj Kongres koje radi na osvješćivanju važnosti preventive i vašeg djelovanja među našim stanovnicima. Želim zahvaliti udruzi i svima vama koji dolazite i svojim sudjelovanjem dajete doprinos sjećanju na dr. Štampara, ali i razvoju infrastrukture u njegovom rodnom Brodskom Drenovcu – izjavila je Šarić.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić podsjetila je na odličnu suradnju svih prethodnih godina te zajedničku želju za izgradnjom Memorijalnog centra dr. Andrije Štampara.
– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas na 16. međunarodnom kongresu “Štamparovi dani”, kongresu koji je pokrenut iz entuzijazma, volje i želje, tada studenata, danas respektabilnih liječnika i kongresu koji je iz godine u godinu rastao i došao do međunarodne razine, a na tome treba zahvaliti svima vama koji djelujete i u Udruzi. U godinama koje slijede ostvarit će se onaj veliki san jednog malog grada da se u Brodskom Drenovcu izgradi memorijalni centar dr. Andrije Štampara kako bi Andrija Štampar i u ovom dijelu Hrvatske postao pozicioniran na onaj način kakav bi trebao biti – izjavila je Jozić.

Ispred Udruge narodnog zdravlja sve prisutne pozdravila je izv. prof. dr. sv. Venija Cerovički Nekić koja je naglasila kako je dr. Andrija Štampar dao jedan veliki iskorak cjelokupnoj civilizaciji kako bi u zdravlju i bolesti svi bili jednaki.
– Možemo biti ponosni što je ime dr. Andrije Štampara jedno veliko i važno ime u povijesti vezano uz razvoj javnog zdravstva i to trebamo jako cijeniti. Pridružujem se želji osnivanja Memorijalnog centra u ovome kraju kako bi mogli dovesti naše kolege iz Europe i pokazati im to jedno veliko ime i na mjestu na kojem je rođen – izjavila je Cerovički Nekić.

Izvor: Grad Pleternica/ V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega