Search
Close this search box.

OGRANAK MATICE HRVATSKE POŽEGA Ugostili članove Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru

U petak 24. veljače 2023. godine u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi, članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi imali su čast ugostiti predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, razmijeniti iskustva i dogovoriti buduću suradnju. Imajući na umu kako je stvaranje što jače mreže suradnje među ograncima Matice hrvatske izuzetno važno, članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi ugostili su u prostorima Gradske knjižnice u Požegi predstavnike Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.


Članovi Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru svojim su kolegama i zainteresiranoj javnosti predstavili plodan kulturno-znanstveni rad kao i mnogobrojne publikacije koje su izašle u nakladi ili sunakladništvu njihova Ogranka. Rad je Ogranka MH u Vukovaru predstavila gospođa Lidija Miletić, predsjednica Ogranka i ravnateljica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Gospođa je Miletić nazočnima predstavila mnogobrojne projekte, aktivnosti i događanja koja Ogranak u Vukovaru tijekom godine provodi ili u njima sudjeluje. Ogranak u Vukovaru ove godine obilježava 20. godišnjicu svojega djelovanja na što su izuzetno ponosni. Svake godine upriličuju Dane Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom listopada i studenog u koje su uključeni i ostali ogranci koji djeluju na području županije, a svake godine organiziraju i prigodno događanje uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Osobito nastoje u rad Ogranka na posredan ili neposredan način uključiti mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, pa za njih organiziraju različite natječaje i zanimljiv kviz o zavičajnicima.

Gospođa Miletić ukratko je predstavila izdanje Priča iz Vukovara Siniše Glavaševića opremljeno dječjim likovnim radovima, knjigu Naš Vukovar – Pozdrav iz Vukovara, knjigu Vukovar – Grad tisuću istina i još neka zanimljiva izdanja. Tijekom svojega izlaganja više je puta ukazala na plodnu i uspješnu suradnju njihova Ogranka i stalih kulturnih i znanstvenih institucija i udruga u lokalnoj sredini.


Predstavljanju je rada Ogranka MH u Vukovaru nazočio i Milan Paun, urednik Vukovarskoga zbornika, novinar Hrvatskoga radija Vukovar te dugogodišnji proučavatelj glagoljice (uključujući i glagoljskih natpisa u Slavoniji). Gospodin je Paun predstavio Vukovraski zbornik, objasnio način njegova nastanka i pročitao jednu iznimno zanimljivu i humorističnu pripovijetku objavljenu u Zborniku, a napisanu govorom slavonske Posavine.


Nazočnima se predstavio i gospodin Petar Elez, dopredsjednik Ogranka i ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru, govoreći o svoje tri zbirke duhovne poezije izašle u nakladi Ogranka. Gospodin je Elez predstavio svoje zbirke pod nazivom Kamen srce, Da tebi hvalu kažem i Duh i voda. Pročitao je nekoliko svojih pjesama iz sve tri zbirke, od kojih posebno treba istaknuti pjesmu kojom je započeo predstavljanje, a koja je nastala kao pjesnički vrlo uspješna parafraza Cesarićeve pjesme Slap.
Predstavljanju je nazočila i gospođa Đana Marović Zeko, ravnateljica Gimnazije Vukovar i članica predsjedništva Ogranka.


Nakon službenog dijela predstavljanja rada i nakladništva Ogranka u Vukovaru uslijedio je nastavak druženja i razmjene iskustava uz prigodan skromni domjenak.

Izvor: Matica hrvatska Požega

Vezano
Vezano