Search
Close this search box.

OGRANAK UDVDR-A PLETERNICA Sinoć tribina – sutra polaganje vijenca i sveta misa za stradale hrvatske branitelje

U Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici sinoć je održana tribina na kojoj su umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan i profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doc.dr.sc. Sanja Lončar govorili o stradanju Hrvata u Domovinskom ratu na području Banovine. Tribina je nazvana po projektu koji zajednički provode posljednjih godina – „Spomen obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995.godine na području Sisačko-moslavačke županije”. Uz brojne branitelje, skupu je prisustvovala i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.


Organizator tribine je bio pleternički ogranak Udruge dragovoljaca i ratnih veterana Domovinskog rata pa je prvi prisutne pozdravio njegov predsjednik Zvonko Polić. Ukratko je predstavio i goste tribine. Dr.Sanja Lončar docentica je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu a specijalnost su joj povijest umjetnosti, etnologija i kulturna antropologija. Posljednjih nekoliko godina, kao dio istraživanja kulturnih krajolika, dokumentira i memorijalnu baštinu na području Sisačko moslavačke županije. Sudjelovala je na desetak znanstvenih stručnih projekata, napisala je dvadesetak članaka u stručnim časopisima, suradnica je na nekoliko knjiga, aktivna je u Hrvatskom etnološkom društvu…a za znanstveni rad više puta je nagrađivana. Ivica Pandža Orkan je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, 25 godina istražuje i prikuplja dokumentaciju o Domovinskom ratu, posebno na području Banovine i Pounja, inicirao je postavljanje niza spomen obilježja, izdavač je zbirke pjesama, uređivao je više knjiga, surađivao na više dokumentarnih filmova…dobitnik je šest državnih odlikovanja Predsjednika i brojnih drugih priznanja.


– Pozdravljam vas u našem gradu koji se ponosi time što čuva baštinu, kako prirodnu tako i kulturnu što se može vidjeti i ovdje u IC Terra Panonica i prekoputa u budućem Muzeju bećarca. Ali, ono što je izuzetno važno za svako područje, za svaki narod je da čuva i memorijalnu baštinu. Upravo ovih dana kad vidimo što se događa oko nas, shvaćamo koliko je važno ono što su branitelji, vi, napravili za našu domovinu, da bi mi mladi koji smo tad bili djeca, mogli danas uživati u slobodnoj domovini Hrvatskoj. Hvala vam što čuvate tu baštinu, što ju prenosite na buduće naraštaje – istakla je gradonačelnica Šarić pozdravljajući prisutne na tribini. Zahvalila se i predavaču i pleterničkoj udruzi koja je organizirala tribinu.
U nastavku tribine dr.Sanja Lončar i pukovnik Pandža su kroz prikazivanje dijapozitiva i njihovo tumačenje, predstavili projekt na kojemu8 zajednički rade od 2017.godine. – Radi se o spomen obilježjima Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji. Odradili smo prvu fazu i trenutno se priprema monografije. Krajnji cilj da se stvori baza podataka koja će biti poticaj za neka nova istraživanja – rekla je dr- Lončar.


Tijekom Domovinskog rata, moglo se saznati iz predavanja, u Sisačko-moslavačkoj županiji ubijeno je 1600 civila te 560 pripadnika policije i Hrvatske vojske a naknadno je otkriveno čak 25 masovnih grobnica. Dr.Lončar i pukovnik Pandža do sada su otkrili i dokumentirali skoro 300 spomen obilježja podignutih u znak sjećanja na stradale. Proces traženja mjesta stradanja, istakao je pukovnik Pandža, još je u tijeku a na zajedničkom projektu njega i dr.Lončar spojila je želja da se od zaborava sačuvaju činjenice o Domovinskom ratu kako nam povijest kasnije ne bi pisao netko drugi.
Sinoćnju tribinu pleternički ogranak UDVDR-A organizirao je u sklopu tradicionalnog odavanja počasti stradalim hrvatskim braniteljima s pleterničkog područja koje svake godine bude posljednje nedjelje u veljači. Tim povodom sutra u 10,30 sati na spomen obilježje u Pleternici položit će se vijenac a u 11 sati misu za stradale u župnoj crkvi služit će požeški biskup msgr.dr.Antun Škvorčević.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano