Search
Close this search box.

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA Ravnatelj dr.sc.Ivan Vukoja – „Zatvaramo covid suspektni odjel!”

Epidemiološka situacija u našoj županiji je sve bolja pa već neko vrijeme imamo manje od stotinu aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, danas ih je 80. To se naravno, odrazilo i na stanje u Općoj županijskoj bolnici Požega.
– Na covid odjelu imamo jednog pacijenta s kliničkom slikom upale pluća, ovisan je o kisiku, i u planu je od danas reducirati covid odjel na način da se covid suspektni odjel zatvara i da skrb o pacijentima preuzima primarna zdravstvena zaštita i hitna medicinska pomoć. Svi oni koji dolaze na hitni bolnički prijem će biti zbrinuti adekvatno ali evo, obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju ipak bi trebalo prvenstveno nehitne pacijente zbrinjavati na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koja tome i treba služiti. Dakle, od danas zatvaramo covid suspektni odjel. Isto tako, bilježimo i redukciju broja testiranja ali, naše ambulante, odnosno prostori za testiranje, ostaju i dalje raditi na mjestima na kojima su bili. Nastavljamo i dalje s PCR testiranjima, samo što je broj onih koji dolaze znatno manji i u zadnja tri tjedna svi zainteresirani praktički se naručuju od danas za sutra, nema dugih čekanja – rekao nam je u petak ravnatelj bolnice dr.sc. Ivan Vukoja.
Inače, posljednji podaci govore kako je u prošloj godini u bolnici napravljeno oko 60 000 testova te obavljeno oko 10 000 pregleda na covid suspektnom odjelu. U bolnicu također neprestano dolaze i osobe koje su preboljele zarazu koronavirusom, ali imaju određene posljedice.
– S obzirom na širok spektar mogućih posljedica nakon korone procjenjujemo da od 3 do 5 posto preboljelih imaju određenu kliničku sliku povezanu uz koronu. To su pacijenti koji se prvenstveno liječe na internoj i neurologiji. Na internoj zbog problema s plućima i disanjem a na neurologiji zbog cijelog spektra neuroloških tegoba koje su se javile nakon preboljenja kao npr. upalne bolesti koje zahvaćaju mišiće, zatim upalne bolesti koje zahvaćaju male zglobove, primijetili smo i slučajeve novonastalih multiplih sklerozi, pogoršavanja određenih ranijih neuroloških bolesti i slično – dodao je dr.Vukoja.
Kad se govori o problemima nakon cijepljenja, dr.Vukoja kaže kako su do sada imali samo jedan slučaj značajnije nuspojave koji je prijavljen Hrvatskoj regulatornoj agenciji za lijekove. Smrtnih slučajeva koji bi se mogli povezati uz cijepljenje nije bilo.
– Ono, međutim, što želim istaći jest to da je bolnica, koroni unatoč, prošle godine izvršila više od 100-posto ugovorenog limita. Značajno smo smanjili liste čekanja na neurologiji, na otorinolaringologiji, na cijelom nizu neurološke dijagnostike, za gastroskopije, kolonoskopije, na kardiološke preglede, ultrazvuke srca, holtere….dakle, u značajnoj mjeri su smanjene liste čekanja na velikom broju radilišta. Najduže se trenutno čeka operacija kuka i koljena, kao i dopler arterija i vena, to je više od 200 dana – rekao je ravnatelj Vukoja.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano