Najčitanije

 • Fotogalerije

  OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA Postavljen seizmograf čime je Grad Požega postao dio državne i svjetske mreže seizmoloških mjernih postaja

  U suradnji Građevinskog i arhitektonskog fakulteta iz Osijeka i Grada Požege u OŠ Antuna Kanižlića danas je postavljen instrument za bilježenje podataka o podrhtavanju tla, seizmograf RS4D Turnkey Outdoor. Time je Požega postala dio državne i svjetske mreže seizmoloških mjernih postaja.


  Izvanredni profesor s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, Davorin Penava, predstavio je ovaj uređaj: „Ugradi se na samotno mjesto, na čvrstoj podlozi. Njegovi senzori bilježe vibracije vrlo niske snage tako da osjeti i podrhtavanja koja su udaljena 17 000km. Trenutno u Istočnoj Hrvatskoj imamo 7 seizmografa, a cilj nam je imati 12. Svi su postavljeni na udaljenosti od 15, 30, 60 i 90km od Osijeka koji je središte.“
  Dobivanjem seizmografa, nastavnicima i učenicima omogućen je pristup međunarodnom programu GLOBE i STEAM, a moći će se koristiti i u sklopu nastave geografije.
  Njegovu postavljanju prisustvovale su također i predstavnica Grada Požege Andreja Menđel te ravnateljica škole Renata Marinić.

  Tekst i foto: M.Kupranjsky

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije