Search
Close this search box.

OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA Vježba evakuacije i spašavanja u slučaju požara

Učenici i djelatnici škole su danas, 9. listopada 2023. praktično provjerili Plan evakuacije i spašavanja iz škole u slučaju požara, što podrazumijeva osposobljenost i upoznatost djelatnika i učenika same škole vezano uz navedenu moguću situaciju.

Pretpostavka vježbe bila je da je u školi na katu izbio požar, a potom se dim počeo širiti hodnicima. Nakon primjećivanja dima u hodniku daljnji tijek vježbe bio je vezan uz obavještavanje o istom događaju povjerenika zaštite na radu koji ima obvezu organizirati evakuaciju škole na najbrži i najsigurniji način za sve učenike i djelatnike koji se u tom trenutku nalaze u školi. Nakon provedene evakuacije i provjere jesu li svi izašli van školske zgrade ustanovljeno je da je nastavnik Tjelesne kulture ostao zarobljen unutar zgrade te se istovremeno pristupa uzbunjivanju i koordinaciji djelovanja vatrogasne službe.
Tijek same vježbe započeo je iniciranjem požara u jednoj od učionica na prvom katu školske zgrade. Povjerenik zaštite na radu nakon provjere o čemu se radi i procjene veličine požara i mogućoj opasnosti, zapovijeda evakuaciju svih osoba (učenika i djelatnika) iz školske zgrade, davanjem znaka za evakuaciju (znak požarne opasnosti) na sigurno zborno mjesto, koje se u konkretnom slučaju nalazilo na igralištu ispred školske zgrade. U trenutku evakuacije u školi se nalazilo više od 200 učenika i 30 djelatnika (učitelja, pomoćnog osoblja). Istovremeno sa početkom izvođenja evakuacije koja se vršila kroz dva izlaza iz školske zgrade, dojavljuje se o požaru vatrogasnom centru JVP grada Požege.
Vatrogasna postrojba JVP-e Požega nakon dobivene uzbune izlazi prema mjestu intervencije. Po dolasku na mjesto intervencije, zapovjednik JVP-e upoznaje se sa situacijom, te istovremeno pristupa izviđanju i procjeni. Vatrogasci su pristupili spašavanju nastavnika koji je ostao u zgradi. Unesrećeni je uspješno spašen, a time je ujedno i završila vježba evakuacije u slučaju požara, koja je trajala manje od dvije minute.


Izvor: OŠ Antuna Kanižlića

Vezano
Vezano