Search
Close this search box.

OŠ FRA KAJE ADŽIĆA PLETERNICA Održana 6. državna predSmotra u pripovijedanju za djecu i mlade – odabrani najbolji za Smotru u Varaždinu

Osnovna škola fra Kaje Adžića Pleternica jučer je bila jedan od domaćina 6. državne predSmotre u usmenom pripovijedanju djece i mladih “Logos 2024” koju organizira udruga Kreativni studio Logos iz Varaždina. PredSmotre se ove godine održavaju u Čakovcu (Gornji Mihaljevec), Koprivnici, Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Pleternici, Osijeku (Josipovac), Zadru, Dubrovniku i Varaždinu a voditelji su im majstori pripovijedači. U Pleternici je to bila knjižničarka školske knjižnice Renata Matičević.

Cilj smotre, kažu u Udruzi „Logos”, je njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja. Državna smotra promovira ljepotu pripovijedanja kojom se želi oduševiti djecu i mlade a kako to izgleda u praksi, jučer se moglo vidjeti u prostoru IC Terra Panonica gdje su svoje pripovjedačke sposobnosti prikazali djeca iz vrtića „Tratinčica, učenici škole domaćina, Osnovne škole Dragalić i Ekonomske škole Požega. Sve njih, njihove mentore, ali i prisutne roditelje pozdravili su i zaželjeli im uspješne nestupe, ravnatelj škole Hrvoje Galić, ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann i gradonačelnica Marija Šarić.

Treba reći kako na predSmotri nema rangiranja sudionika, nego prosudbeno povjerenstvo bira najuspješnije koji će sudjelovati na završnoj Smotri u Varaždinu 22.travnja. Tamo također neće biti rangiranja nego će se za djecu i mlade, te njihove mentore organizirati edukativne radionice.

– Želimo pohvaliti sve učenike koji su se ohrabrili i upustili u ovu našu zajedničku priču. Svi su bili odlični, priču koju su doživjeli prenijeli su publici, svojim riječima povukli su nas u čaroban svijet priča i bajki. Svojim glasom, riječima, pogledom svi su se trudili prenijeti onaj osjećaj koji je priča probudila kod njih. U ovom današnjem trenutku teško nam je bilo odlučiti koga od malih i mladih pripovjedača uputiti na zajedničku radionicu koja će se za sve sudionike predSmotri održati u Varaždinu. Današnjim pripovijedanjem istaknuli su se Emanuel Delač (DV Tratinčica Pleternica) u vrtićkoj kategoriji, Fabijan Bello i Mirta Kovačević (OŠ fra Kaje Adžića Pleternica) u kategoriji nižih razreda osnovne škole, zatim Mihael Šupica (Osnovna škola Dragalić), Eva Haliž i Ana Didović (OŠ fra Kaje Adžića Pleternica) u kategoriji viših razreda osnovne škole te Sara Senj (Ekonomska škola Požega) u kategoriji srednjoškolaca. 
Još jednom pohvaljujemo sve učenike koji su sudjelovali, želimo poručiti svima da nastave uživati u pripovijedanju, u čitanju priča, u potrazi za novim svjetovima u koje će ih odvesti njihova mašta. Čitajte, pričajte i uživajte obogaćujući svojim riječima i maštom slike koje priče stvaraju! Čestitke svima – rekla je nakon predSmotre Renata Matičević.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu