Search
Close this search box.

OŠ FRA KAJE ADŽIĆA PLETERNICA Putovanje u Latviju u sklopu Erasmus projekta “Think twice when you type”

Pet učenica OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica  (A. Gaura, L. Gaura, N. Jakovljević, P. Rezo i D. Knapić) su 21. svibnja u pratnji profesorice B. Bošnjak, koordinatorica projekta, i M. Lagetar otputovale u latvijski grad Daugavpils. U Daugavpilsu proveli smo 4 dana, a 2 dana u glavnom gradu Latvije, Rigi.
Osnovna škola Daugavpils Saskanas Pamatas bila nam je domaćin u 3. po redu mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Think twice when you type“- Make bridges to stop bullying! Partneri u projektu su škole iz Slovačke, Portugala, Hrvatske, Rumunjske, Turske i Latvije.
U drugoj mobilnosti sudjelovalo je oko 50 učenika i profesora.

Nakon svečanog dočeka u školi domaćina uslijedilo je predstavljanje škola i učenika koji sudjeluju u ovoj mobilnosti. Organizirane su tri radionice iz područja dizajna , Internet pravila i latvijskog jezika. Slobodno poslijepodne učenici su proveli sa svojim domaćinima, latvijskim učenicima koji su ih proveli kroz grad.
Drugi dan mobilnosti bio je predviđen stvaranju novih hobija. Posjetili smo novoizgrađenu Školu umjetnosti i dizajna gdje su učenici imali organizirane radionice izrade predmeta od gline i plesnu radionicu. Poslijepodne sa svojim novim prijateljima išli su na kuglanje u obližnji tržišni centar gdje su se zabavili.
Treći dan posjetili smo okolicu Daugavpilsa. Cjelodnevni izlet započeli smo posjeti katoličke crkve koja je najveća u Latviji u mjestu Aglona 40-ak kilometara jugoistočno od Daugavpilsa. Slično mnogim drugim katoličkim svetilištima u Europi, bazilika Gospe od Aglona nalazi se na mjestu poznate poganske svetosti, u ovom slučaju prirodnog izvora s ljekovitim moćima. Sadašnja zidana crkva, sagrađena u talijanskom baroknom stilu, započeta je 1768., a završena 1780. Posvećena je Uznesenju Djevice Marije, a posvećena je 1800. biskupom Benislavskim. Na glavnom oltaru crkve je nadaleko cijenjena slika Gospe od Aglona. U rujnu 1993. papa Ivan Pavao II posjetio je Svetište i u to se vrijeme okupilo preko 300,000  hodočasnika.
Nakon toga uputili smo se u Etnografski muzej „Farma u Andurpeneu“, gdje smo se susreli s tradicionalnim latvijskim kućama, starinskim predmetima, probali tradicionalnu latvijsku hranu. Prepoznali smo dosta predmeta koje nalazimo i na našim tavanima, kao npr. staro glačalo za rublje, tkalački stan, posude, vrčeve…


Četvrti dan bio je jako zanimljiv. Posjetili smo Digitalni centar u Daugavpilsu, te su učenici tamo sudjelovali u raznim aktivnostima kao npr. korištenje 3D naočala, vožnja bicikla u digitalnoj stvarnosti, igranje nogometa u digitalnoj stvarnosti, crtanje i pisanje na digitalnoj ploči.
Slijedilo je razgledavanje grada ali na drugačiji i zanimljivi način. Domaćini su nam priredili 15 sličica koje su sadržavale kulturne znamenitosti Daugavpilsa, trebali smo pronaći svaku od zadanih atrakcija te se pored fotografirati i poslati fotografiju kao dokaz da smo obišli svako mjesto. Inače, Daugavpils je grad na obalama rijeke Dugave prema kojoj je i dobio ime. Daugavpils doslovno znači “Grad na Daugavi”. Drugi je po veličini grad u Latviji, nakon glavnog grada Rige, koja se nalazi oko 230 km sjeverozapadno. Daugavpils ima povoljan zemljopisni položaj, nalazi se 33 km od Bjelorusije i 25 km od Litve, te oko 120 km od latvijske granice s Rusijom. Daugavpils je veliko industrijsko središte i željezničko čvorište na pruzi Riga – Minsk. (wikipedia)
Na kraju dana uslijedila je svečana dodjela certifikata o sudjelovanju u mobilnosti uz svečani program škole domaćina.


Posljednji dan zajedničkog druženja bio je organiziran u edukativno-kulturnom obilasku glavnog grada Rige kao i posjetu Muzeju motora u Rigi.
U Rigi nas je dočekala zanimljiva turistička pratiteljica koja nam je pokazala 7 mističnih i 7 sretnih mjesta u gradu. Riga (lav. Rīga) je glavni grad Latvije, broji oko 720.000 stanovnika te je najveći grad te države. Nalazi se na ušću rijeke Zapadne Dvine (lav. Daugave) u Baltičko more, u južnom dijelu Riškog zaljeva. Riga je najveći grad u baltičkim državama i ima status glavnog kulturnog, obrazovnog, političkog, financijskog, komercijalnog i industrijskog centar Baltika. Stara Riga (lav. Vecrīga) nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, jer ima najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Europi. (wikipedia)
Neke od znamenitosti koje smo posjetili su: Spomenik slobode, Crkva sv. Petra, Švedska vrata, Opera, Veliki i mali cehovski dom.

Zadivljeni ljepotom Rige napustili smo Latviju i zakazali 4. mobilnost koja će se održati u Pleternici.

Izvor: Brankica Bošnjak (koordinatorica Erasmus projekata u OŠ fra Kaje Adžića

Vezano
Vezano