Search
Close this search box.

OŠ „MLADOST” JAKŠIĆ Provedena edukativno preventivna akcija „Stani – Pogledaj – Mahni”

„Stani – Pogledaj – Mahni” naziv je edukativno preventivnog projekta čiji je nositelj Volvo Hrvatska a na terenu ga provode zajedno s policijskim službenicima. O čemu se radi danas su mogli vidjeti učenici OŠ „Mladost” Jakšić koju su posjetili predstavnici tvrtke Volvo i djelatnici Policijske uprave Požeško-slavonske. Pridružio im se i zamjenik županice Ferdinand Troha a dočekao ih je i pozdravio ravnatelj škole Boško Obradović.


– Posebno sam sretan što će naši učenici od prvog do četvrtog razreda imkati mogućnost teoretski i praktično naučiti nešto o sigurnosti u prometu, obzirom da se naša škola nalazi u Jakšiću gdje često prolaze kamioni u više smjerova – rekao je ravnatelj Obradović.

 

Zamjenik županice akciju je došao podržati ispred osnivača škole, Požeško-slavonske županije. – Ova škola i naselje Jakšić imaju puno djece i vjerujem da će ova akcija dati im sva ona potrebna saznanja i da će se tako sigurnost u prometu pobholjšati – istakao je F.Troha.

Kamioni, obzirom na svoju veličinu, mogu predstavljati veliku opasnost za ljude koji se kreću prometnicama, osobito za najmlađe, koji se mogu naći u tzv. mrtvom kutu i vozač ih ne može iz visoke kabine vidjeti. Glavni cilj današnje prezentacije u školi bio je: upozoriti djecu kako se moraju ponašati ako se nađu u blizini kamiona. Tvrtka Volvo, kazao je njen predstavnik Mladen Juranić, želi se ponašati odgovorno u lokalnoj zajednici zbog čega je osmišljen projekt „Stani – Pogledaj – Mahni”. Učenici su najprije u razredu pogledali teoretsku prezentaciju cijelog problema a potom su to mogli ‘doživjeti’ uz sam kamion postavljen uz školu. Iz svega su naučili kako treba STATI u blizini kamiona, POGLEDATI vozača i MAHNUTI mu, tj. ‘uspostaviti kontakt’ s vozačem kako bi ih primijetio.


Da su djeca posebno ugrožena na prometnicama, istakao je i Mario Matijević, policijski službenik za poslove Prometne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave požeško-slavonske. – Prošle godine je ukupno djece sudionika u prometnim nesrećama bilo 79, od čega je stradalo 19 Od tih 19 4-ero je zadobilo teške tjelesne ozljede a 15 lakše tjelesne ozljede. U prvih pet mjeseci ove godine 30-ero djece je bilo u prometnim nesrećama od čega ih je troje stradalo. Jedno je zadobilo teške tjelesne ozljede a njih dvoje lakše. To su podaci za područje naše policijske uprave – istakao je M.Matijević.


Svako dijete na kraju je dobilo svijetleći prsluk i ‘dozvolu’, kao podsjećanje na današnju akciju.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano