Search
Close this search box.

OŠ „MLADOST” JAKŠIĆ Što pokazuju prvi mjeseci eksperimentalne cjelodnevne nastave?

S početkom nove nastavne godine, 4.rujna, u 50 škola diljem Hrvatske započeo je eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne nastave, a jedna od tih škola je i jakšićka. Prema ovom programu učenicima od prvog do osmog razreda, uz redovnu nastavu, osigurava se vrijeme za pisanje zadaće, prehrana koja uključuje doručak i topli obrok (ručak), novi predmeti, kraći i duži dnevni odmori i dr. Što o svemu ovome pokazuju prva iskustva iz Jakšića?
– Naravno, još je rano za davanje konačne ocjene jer je prošlo tek mjesec i pol dana. I sam naziv kaže da smo u eksperimentu i mi zapravo u iduće četiri godine trebamo vidjeti ono što je dobro i to usvojiti, a ono što možda nije dobro, izbaciti. Tako ćemo dati primjer drugim školama jer je u planu da do 2027. sve škole u državi uđu u cjelodnevnu školu – kazao je uvodno ravnatelj OŠ Mladost Boško Obradović, a potom pojasnio.

– Ono što je za sad primijetiti je činjenica da djeca jesu duže u školi nego što je bilo do sada pa tako nama otprilike djeca budu u školi do 14 ili 15 sati, ovisi da li su to niži ili viši razredi, ovisno o rasporedu, Također je uočljivo da djeca više imaju nastave tjelesnog i da se više kreću nego što je bilo do sada, pogotovo u razrednoj nastavi. Vidljivo je i da, iako duže vremena provode u školi, oni to vole. Jer, taj boravak u školi nije samo opterećen učenjem nego se vodi računa o tome da se tu događa nastava tjelesne kulture, dodatni oblik nastave kao što je nekad bila dodatna dopunska. Sad se to zove A2 program gdje oni zapravo dodatno utvrđuju sadržaje, a to bi trebalo voditi prema tome da nema domaćih zadaća. E sad, roditelji se često ‘drže’ za ovu rečenicu da nema domaćih zadaća, a u nekim situacijama učitelji ipak moraju nešto zadati. Mislim da i roditelji pomalo shvaćaju da sve ono što je bilo negativno pisano i što je govoreno o ovoj nastavi, možda nije tako nego da ćemo mi zajedno, učitelji i roditelji, doći do nekakvih rješenja na koji način ćemo provoditi nastavu.

Novi način rada u školama trebao bi imati određene prednosti u odnosu na dosadašnji.
– Želja je dakle, da učenici što više u školi usvoje sadržaje, da nemaju obveza kod kuće. Mislim da to nije baš uvijek moguće, ali to je onaj glavni cilj. I idemo prema tome. S vremenom to i neki učitelji, koji su možda protiv toga i vole zadavati zadaću, sad shvaćaju da se ipak može. Možda je još rano govoriti ali, tako bi trebalo biti. I ono što je još važno, nije vezano uz samu nastavu: također je važno da smo uočili da je djeci važno što imaju dva ili tri kuhana obroka u školi. I čak vole biti u školi ako je dobra kuhinja, a kod nas nadam se da je, djeca nakon što pojedu i ručak i doručak, ne žure kući. Siti su i to njihovo ostajanje do 14, 15 sati nije problem.Imamo čak i djecu koja ostaju nakon 15 sati kao u nekadašnjem produženom boravku, pa ostaju do 16 sati, omogućili smo roditeljima i taj dio. A tim učenicima koji čekaju roditelje, omogućili smo neke dodatne aktivnosti – dodao je ravnatelj.

Da bi mogli organizirati cjelodnevnu nastavu, u jakšićkoj školi su zaposleni i dodatni djelatnici: psiholog na puno radno vrijeme, učitelji matematike i hrvatskog jer je broj sati ovih predmeta povećan za jedan, kao i učitelj njemačkog jer je taj predmet od 4.razreda obavezan a ne izborni. Zaposlen je i učitelj tjelesnog te dodatna kuharica.

Podsjetimo još kako je u našoj županiji, osim u Jakšiću, cjelodnevna nastava eksperimentalno uvedena i u škole u Trenkovu, Čaglinu, Brestovcu i Velikoj.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano