Najčitanije

 • Fotogalerije

  OŠ „VLADIMIR NAZOR” TRENKOVO Počela sadnja školskog voćnjaka s 50-ak sadnica šljive, breskve, jabuke, kruške…

  U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Trenkovu danas je počela sadnja školskog voćnjaka a nastavit će se idućih dana, kad to vremenske prilike dozvole. U voćnjaku, smještenom u neposrednoj blizini školske zgrade, bit će posađeno 50-ak sadnica šljive, breskve, jabuke, kruške, lijeske…
  Organizator akcije sadnje školskog voćnjaka je Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj“, koja će tijekom godine slične akcije provoditi i u drugim školama, vrtićima…- Kroz ovakvu sadnju djeca uče da voće raste na stablu, a ne u trgovini. Također je bitno da djeca nauče ritam i što kako raste: kada se posadi mora se čekati, biti strpljiv da ta voćka naraste prije nego što se plod može pojesti. Moraju se učiti pratiti životni ciklus – istakao je predsjednik Udruge Ivica Šnajder.
  Škola u Trenkovu i njen okoliš prostiru se na površini od gotovo dva hektara pa prostora za voćnjak ima dovoljno. – Škola ima Zadrugu kroz koju će sve voće biti prerađeno dalje u proizvode koji će se u sklopu škole dijeliti. Zahvaljujem se Udruzi „Zasadi stablo, ne budi panj“ i sponzoru akcije Novoj hrvatskoj banci“ – istakla je ravnateljica Danijela Krizmanić.
  Sadnju voćnjaka svojim prisustvom došli su podržati i načelnik Općine Velika Robert Hofman te zamjenik županice Ferdinand Troha.
  – Veseli nas što će djeca od najranije dobi spoznati vrijednost sadnje drveća, voćaka, ali i kako je bitno promišljati unaprijed. Stara poslovica kaže „ne zaslužuješ sjediti u hladu ako nisi zasadio stablo“pa vjerujem da će djeca spoznati što znači posaditi, kasnije kušati plodove toga“ – rekao je dožupan Troha.
  Koordinator akcije sadnje, ne samo ovog voćnjaka, je TZ Zlatni Papuk pa je danas u Trenkovu bila i zamjenica direktora Kristina Rupert. – Nadamo se da ćemo ovom sadnjom nekako potaknuti i nove naraštaje, odgojiti ih u tom duhu očuvanja prirode. Moramo zazeleniti naše područje, oko škola i na javnim površinama, kako bismo bili atraktivni posjetiteljima – naglasila je K.Rupert. Ujedno je najavila i sadnju voćnjaka u Kaptolu.

  Tekst i foto: V.Milković

   


  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači