Search
Close this search box.

„OSVIJETLIMO EPILEPSIJU” Požega dio nacionalne inicijative

“Osvijetlimo epilepsiju” naziv je inicijative koju je u pokrenula Hrvatska udruga za epilepsiju u prigodi Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, a u koju se po prvi puta uključila i Požega. Stoga su sinoć ljubičastim svjetlom, internacionalnom bojom epilepsije, bile osvijetljene Gradska knjižnica i Gimnazija Požega.
Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gimnazije Požega dr.sc. Vesna Vlašić, inicijatorica obilježavanja u Požegi prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić, te predstavnici odjela neurologije i psihijatrije te pedijatrije OŽB Požega.


– Epilepsija nije samo zdravstveni problem pojedinca već je to javnozdravstveni problem koji utječe na opću zajednicu. Stoga će u ovakvim aktivnostima Grad Požega sudjelovati i u narednim godinama. – rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević, čestitajući svim sudionicima požeške akcije obilježavanja.
Ova inicijativa odvija se u Hrvatskoj od 2014. godine, a ove godine datum Međunarodnog dana oboljelih od epilepsije poklopio se i s Nacionalnim danom koji je u Hrvatskoj uvijek 14. veljače. Ove godine sudjeluje 21 grad u Hrvatskoj, a među njima je prvi put i Požega.


– Želimo pružiti podršku oboljelima od epilapsije, no isto tako podići svijest njihovih sugrađana o samoj bolesti i o tome da trebaju oboljelima biti podrška i pomoć. Posebno zahvaljujemo ravnateljicama Gradske knjižnice i Gimnazije koje su s radošću prigrlile ideju da ove zgrade obasjamo ljubičastom bojom i na taj način istaknemo i njihove dvije ustanove za koje mislim da su iznimno važne u našem gradu. – rekla je prof.dr.sc. Andrea Šimić Klarić.


Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Prema Europskoj deklaraciji o epilepsiji iz 2011. godine, smatra se da u Europi oko 6 milijuna ljudi ima epilepsiju, a novodijagnosticiranih slučajeva svake godine ima oko 300 tisuća. Ako se primijene slični epidemiološki kriteriji, u Hrvatskoj epilepsiju imao oko 40.000 ljudi.
Izvor: pozega.hr/ D.O.

Vezano
Vezano