Najčitanije

 • Fotogalerije

  OTVORENE ORGULJAŠKE VEČERI U POŽEŠKOJ KATEDRALI Prvi koncert održao orguljaš Ante Knešaurek iz Zagreba

  Nakon svečanog euharistijskog slavlja na dan 25. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa Antuna Škvorčevića, 27. rujna 2022. u požeškoj Katedrali otvorene su Orguljaške večeri, jedan od kulturno-duhovnih programa u pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice Katedrale i Grada Požege.


  Orguljaške večeri, na kojima je bio nazočan i biskup Antun te požeško-slavonska županica Antonija Jozić i požeški gradonačelnik Željko Glavić, otvorio je orguljaš Ante Knešaurek iz Zagreba. Koncert je započeo skladbom Preludij i fuga u f-molu Johanna Sebastiana Bacha. Potom su izvedena četiri korala iz zbirke Orgelbüchlein istog skladatelja: Nun komm’ der Heiden Heiland, Gott, durch deine Güte, Herr Christ, der ein’ge Gottessohn, O Mensch, bewein’ dein’ Sünde gross. Nakon korala izvedena je Bachova Fantazija i fuga u g-molu.
  Koncert je nastavljen izvedbom Preludija i fuge u e-molu Dietricha Buxtehudea, opširno djelo ovog skladatelja oblikovano u tipičnoj maniri ranog sjevernonjemačkog baroka. Potom je izvedena skladba Centone hrvatskog rano preminulog skladatelja Marka Ruždjaka koju je napisao u spomen Pavlinskoj pjesmarici iz 1644. godine. Potom su se još jednom s katedralnih orgulja čule Bachove harmonije u skladbi Partite diverse sopra: Christ, der du bist der helle Tag. Koncert je završio snažnim Preludijem i fugom Ante Knešaureka.

  Izvor: Požeška biskupija

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije