Search
Close this search box.

OVE NEDJELJE NA PODRUČJU GRADA POŽEGE Izbori za članove Vijeća mjesnih odbora

Ove nedjelje, 8.svibnja, na području grada Požege održat će se izbori za članove Vijeća mjesnih odbora. Odluku o raspisivanju izbora donijelo je Gradsko vijeće Grada Požege na svojoj 11. sjednici održano 24. ožujka 2022. godine.
Članove vijeća biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo. Za člana vijeća može biti biran građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području mjesnog odbora čije se vijeće bira. Članovi vijeća biraju se na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, razmjernim izbornim sustavom. Članovi vijeća nemaju obvezujući mandat i nisu opozivi. Mandat članova vijeća traje četiri godine, a broj članova vijeća pojedinog mjesnog odbora utvrđen je Statutom Grada Požege i Odlukom o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Požege.

Broj članova vijeća utvrđen je Statutom Grada Požege i to:
– za mjesne odbore do 300 birača, bira se 5 članova vijeća

– za mjesne odbore preko 300 birača, bira se 7 članova vijeća.
Grad Požega podijeljen je u 36 mjesnih odbora, a ovog puta liste su predane u njih 35, svugdje osim u Gornjim Emovcima gdje niti jedna politička opcija ili nezavisna lista nije uspjela prikupiti potreban broj osoba(  u Gornjim Emovcima iznosi njih pet).

Za većinu u Vijećima mjesnih odbora HDZ i SDP pokušat će se izboriti u mjesnim odborima Centar, Arslanovci, Babin vir, Garevica, Ciglana, Orljava, Tekija i Novi Mihaljevci a ovim strankama u Dervišagi će se pridružiti i Nezavisna lista Tomislava Hajpeka.
Hrvatska demokratska zajednica je jedina stranka koja je listu predala u čak 23 mjesna odbora a to su  Praulje, Ratarnica, Vučjak, Alaginci, Bankovci, Donji Emovci, Golobrdci, Komušina, Krivaj, Kunovci, Marindvor, Mihaljevci, Nova Lipa, Novi Štinjak, Novo Selo, Seoci, Stara Lipa, Šeovci, Škrabutnik, Štitnjak, Turnić, Ugarci te Vidovci.

U Crkvenim Vrhovcima kandidacijsku listu predao je samo SDP, u Ćosinim Lazama SDSS, a u Drškovcima Nezavisna lista na čelu s Matom Vidovićem. Domovinski pokret i Most, koji imaju vijećnike u Gradskom vijeću Požege, nisu istakle svoje liste za niti jedan mjesni odbor. Popis svih kandidata i lista možete pogledati na internetskoj stranici Grada Požege.

Izbori će se provoditi u uobičajenom terminu od 7 do 19 sati.

Tekst: V.Milković

 

Vezano
Vezano