Najčitanije

 • Fotogalerije

  OVE NEDJELJE U PLETERNICI Proslava 45 godina KUD-a „Orljava” i otvorenje „Adventa u Bećarskom šoru”

  Advent u Pleternici ove će godine započeti u znaku jubileja KUD-a „Orljava”: 45 godina od osnutka!
  Svi građani pozvani su u 19 sati na Trg bećarca gdje će se zapaliti prva adventska svijeća a potom u Interpretacijski centar Terra Panonica gdje će KUD „Orljava” imati cjelovečernji koncert. Gosti će im biti Folklorni ansambl „Zagreb-Markovac”. Ulaz je slobodan. A što se tiče obljetnice, predsjednik KUD-a Renato Brankovan podsjetio je na facebooku:
  ,
  -Dragi naši prijatelji, s obzirom da ove godine KUD Orljava slavi 45 godina postojanja i kontinuiranog rada prigoda je to da se i taj jubilej malo proslavi. Željeli bi samo podsjetiti da je osnivačka skupština bila 23.10. 1977. godine i da je za prvog predsjednika izabran čika Ivica Radonić. Doduše probe i uvježbavanja su počele par mjeseci ranije te godine. 45 godina rada i djelovanja nije malo i zapravo smo izuzetno ponosni na sve ono što je KUD ostvario u tom periodu i održao se.
  Kroz KUD je prošlo stvarno jako puno ljudi i svima njima hvala što su davali dio sebe i dio svog vremena utkali u KUD Orljavu. Posebno bi se željeli zahvaliti svim predsjednicima i voditeljima koji su vodili KUD Orljavu kroz svo ovo vrijeme. Danas KUD Orljava radi i djeluje u nekoliko sekcija, rekli bi dosta uspješno. Djelujemo u dječjoj sekciji koja broji 30-tak djece i voditeljica im je Željka Grgurević i moramo priznati da ove godine imaju zavidan broj nastupa. Muška pjevačka skupina koja je u biti osnovana početkom godine, ali koja je izuzetno kvalitetna, te je izabrana da ove godine predstavlja Požeško-slavonsku županiju na državnoj smotri u kategoriji pučke izvorne glazbe, a voditeljica je Vesna Valentić-Berač. Reprezentativna skupina koja broji oko 35 aktivnih plesača i pjevača, koja je je ove godine predstavljala PSŽ na državnoj smotri u kategoriji koreografiranog folklora s pjesmama i plesovima Korduna, a voditeljica je Vesna Valentić-Berač. Tamburaška sekcija koja je sastavljena od mladih i perspektivnih tamburaša i tamburašica koji svi idu ili u glazbenu školu u Požegu ili u područnu glazbenu školu u Pleternicu, a voditelj im je Antonijo Berač. Također u KUD-u djeluje i sekcija „Snašine rukotvorine” koje svojim ručnim radovima i šivanjem čuvaju od zaborava i taj dio naše kulturne baštine. KUD Orljava svakako se bavi prvenstveno izvornim folklorom, kako pjesmom tako i plesom i običajima, ali isto tako smo u naš repertoar ubacili i koreografirani folklor Slavonije, Korduna Posavine, Međimurja.
  Pozivamo Vas stoga u nedjelju 27.11.2022. godine u 19.30 sati u Terra Panonicu da zajedno s nama i našim gostima iz Zagreba FA Markovac uživamo u pjesmi i plesu, te proslavimo ovaj jubilej.
  Hvala i ovim putem FA Markovac koji će se predstaviti cjelovečernjim koncertom. Hvala gradu Pleternici i Javnoj ustanovi grada Pleternice na organizaciji ovog koncerta.

  Pripremila: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije