Search
Close this search box.

PALJENJE LAMPIONA I MISA ZA POKOJNE HRVATSKE BRANITELJE PLETERNIČKOG KRAJA „Željeli bismo da zaista, ne njihova imena, nego oni danas ožive u nama, u našoj molitvi”

Uz zvuke „Lijepe naše”, minutom šutnje, stihovima Irene Kalan, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz spomen obilježje te molitvom koju je predvodio župni vikar Luka Čačić, danas je odana dužna počast pokojnim hrvatskim braniteljima pleterničkog kraja. Učinili su to njihovi roditelji i rodbina, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, Grada Pleternice na čelu s gradonačelnicom Marijom Šarić kao i predstavnici vojske i policije.
Pokojni hrvatski branitelji pleterničkog kraja su Nikola Blagojević, Jasna Jakovljević, Marko Marić, Ivan Crnjac, Ivica Šimunović, Stipo Emić, Mato Živković, Branko Terzić, Branko Habek, Davor Dragić, Tomo Perić, Vinko Tomašević, Vito Baltić, Branko Drinovac, Ivica Uremović, Ivica Lucić, Predrag Marketanović, Milan Skeja, Branko Tubić, Pero Parić, Dragoja Davidović, Niko Bjelobrk, Ernest Antunović, Vlado Vidović, Josip Markotić, Mato Kovačević, Antun Kukuruzović, Josip Sarvaš, Vlado Sentić, Zdravko Paun i Josip-Baja Fumić. Njihova imena pročitana su u pleterničkoj crkvi prije misnog slavlja koje je predvodio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević.
– Tradicija je da posljednje nedjelje veljače na poseban način oživimo spomen na sve one koji su braneći domovinu poginuli iz pleterničkog kraja. Činimo to i danas. Čuli ste njihova imena ali, željeli bismo da zaista, ne njihova imena nego oni ožive u nama, u našoj molitvi danas – rekao je na početku mise biskup Škvorčević, dodavši kako se u molitve trebaju uključiti i njihovi rodit4elji i rodbina ali i branitelji koji su još živi kako se u njihovim srcima ne bi  nastanio mrak gorčine.

Nakon svete mise rodbina pokojnih branitelja te suborci i prijatelji okupili su se na zajedničkom ručku i druženju. Svima koji su došli danas, kako bi se prisjetili branitelja koji više nisu s nama, zahvalili su se Zvonko Polić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Pleternica, koja zajedno s Gradom Pleternica organizira okupljanje u spomen na pokojne branitelje, kao i gradonačelnica Marija Šarić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali