Search
Close this search box.

PANEL RASPRAVA U PODRUČNOM UREDU HZZ-A POŽEGA Zapošljavanje osoba s invaliditetom? Definitivno!

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega, uz podršku Centra za profesionalnu rehabilitaciju Osijek i HGK – Županijske komore Požega, organizirao je panel raspravu na temu „Podrška pri uključivanju poslodavaca u proces društveno odgovornog poslovanja usmjerenog na zapošljavanje osoba s invaliditetom“. Na panel raspravi su sudjelovali Nina Šatvar, rukovoditeljica odjela za rad s poslodavcima pri Centru za profesionalnu rehabilitaciju Osijek, Nikola Banožić, voditelj integrativne radne jedinice pri tvrtci Komunalac Požega d.o.o., Iva Perić, voditeljica integrativne radne jedinice pri tvrtci Spin Valis d.d., Ana Blažević, direktorica i voditeljica integrativne radionice u tvrtci Veličko d.o.o. te Ivana Alaber, savjetnica za osobe s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područni ured Požega. Na panel raspravi je sudjelovalo i desetak poslodavaca kojima je ova tema vrlo zanimljiva te su i sami na tragu zapošljavanja osoba s invaliditetom.
Poslodavci su imali prilike čuti sve o potporama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje usmjerenog na zapošljavanje osoba s invaliditetom, poticajima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) te uslugama Centra za profesionalnu rehabilitaciju Osijek. Na panel raspravi razgovaralo se i o primjerima dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom u tvrtkama koje već imaju uspostavljene integrativne radne jedinice i integativne radionice.
Društvena odgovornost polazi od nas samih, stoga je ova panel rasprava bila organizirana za poslodavce kako bi došli do kvalitetnih i vrijednih informacija o zapošljavanju osoba s invaliditetom, kako koristiti pojedine potpore i poticaje te odakle krenuti. Također su mogli čuti primjere dobre prakse poslodavaca koji već imaju uspostavljene integrativne radne jedinice i integrativne radionice. Komunalac Požega d.o.o. ima zaposlene ukupno 24 osobe s invaliditetom, Spin Valis d.d. 22 osobe s invaliditetom, dok tvrtka Veličko d.o.o. koja je jedina integrativna radionica u Slavoniji, zapošljava 12 osoba s invaliditetom od ukupno 17 zaposlenih osoba.
U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Požega trenutno se nalazi 330 osoba s invaliditetom, od toga se na Područni ured Požega odnosi 273 osobe, a na ispostavu Pakrac 57 osoba.
Važno je napomenuti kako u Požeško-slavonskoj županiji, po stanju na dan 01.09.2022., živi 12.228 osoba s invaliditetom te na taj način osobe s invaliditetom čine 19,08% ukupnog stanovništva Požeško-slavonske županije. Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 5.868 je u dobnoj skupini između 20. i 64. godine života što čini 9,16% ukupnog stanovništva Županije.1 Ukoliko se razmotri ukupan udio osoba s invaliditetom u ukupnom stanovništvu Županije, dolazimo do podatka kako je Požeško-slavonska županija iznad prosjeka Republike Hrvatske za radno-aktivnu dobnu skupinu.

 

Osobe s invaliditetom često su stigmatizirane i nailaze na osudu od strane okoline i svojih radnih kolega, stoga ni ne izlaze u javnost s podatkom kako imaju neki oblik invalidnosti. Na žalost, iako radno sposobni, nerijetko ulaze u dugotrajnu nezaposlenost iz koje se teško mogu izvući, stoga je Zavod za zapošljavanje usmjeren na rušenje predrasuda i otklanjanje nedoumica oko zapošljavanja osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom mogu biti kvalitetni, vrijedni i lojalni radnici kao i svi drugi, ako možda ne mogu obaviti neki radni zadatak kao i ostale radne kolege, tu su potpore za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i poticaji Zavoda za vještačenje, profesionalnu
rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kako bi se kompenzirala njihova smanjena radna efikasnost.

Na panel raspravi su navedene brojne pogodnosti kroz poticaje i potpore za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, kao što su: sufinanciranje plaća, putni troškovi, arhitektonska i tehnička prilagodba radnog mjesta te usluge koje može ponuditi Centar za profesionalnu rehabilitaciju.

Osobe s invaliditetom kod spomenutih tvrtki rade na različitim radnim mjestima, od administrativnih i upravnih poslova do ugostiteljskih zanimanja, održavanja higijene javnih prostora i pomoćnih radnika u proizvodnji namještaja. Kako bi stekli i zadržali status integrativne radionice ili integrativne radne jedinice, tvrtke se moraju pridržavati Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba s invaliditetom te Pravilnika o zaštitnim radionicama i integrativnim radionicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Po završetku rasprave, poslodavci su se složili kako je bila iznimno korisna te su dobili vrlo važne i korisne informacije, razmjenjeni su kontakti, uspostavljene veze i nove poslovne suradnje, a Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Požega i Centar za profesionalnu rehabilitaciju Osijek su uvijek na raspolaganju poslodavcima glede pomoći oko informacija o zapošljavanju i samog zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Izvor: HZZO Požega

Vezano
Vezano