Search
Close this search box.

PČELARSKA UDRUGA „SLADUN” KUTJEVO Proveli projekt „Dani apikulture – Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke“

Pčelarska Udruga Sladun Kutjevo provela je projekt „Dani apikulture – Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke“ prijavljen na natječaj UNIQA osiguranja d.d. pod nazivom „Radost života“ 2023. godine. Iznos doniranih sredstava za provedbu projekta je 4.000,00 eura. Sredstvima projekta nabavljeno je 125 sadnica medonosno drveća i biljaka. Nabavljene su sadnice kestena maruna, lavande i kadulje koje su jedne od najvrjednijih biljaka za pašu pčela.
Nešto ukratko o nabavljenim biljkama:

Drvo kestena maruna kasno cvjeta. Cvjetovi su bijelo žuti u obliku uspravnog grozda puni peludi i u krajevima gdje ta biljka raste čine značajnu pašu za pčele jer su puni peluda i nektra. Kestenov med posebniji je od ostalih vrsta meda zbog svoje specifične tamno crvene boje, kestenjastog mirisa i izrazito karakteristično slatko-gorkog okusa. Budući da je zbog tanina koje se nalazi na drvu kestena pomalo gorkastog okusa, idealan je za one koji ne vole slađe vrste meda.
Lavanda je veoma poželjna kao medonosna biljka koja cvjeta od lipnja do kolovoza, u vrijeme kada je reduciran izbor vrsta za pašu. Po izlučenom nektaru nalazi se u šestoj kategoriji s prinosom meda. Ovakav med je aromatičan i ljekovit, a poboljšava imunitet pčela.
Kadulja ili žalfija cvjeta od svibnja do kraja srpnja. Cvjetovi su bogati nektarom i odlična su pčelinja paša, pa pčele rado svraćaju. Kadulja u cvatu je vrlo korisna i s aspekta razvoja pčela i intenzivnog rojenja, koju pčelari moraju znati iskoristiti. Med osvježava, zbog velikog postotka C vitamina. Može biti i svijetle i tamne boje.
Kupljene medonosne sadnice su tokom listopada 2023. godine, uz potporu članova udruge i u suradnji s dječjim vrtićem Grozdić, posađene na području Grada Kutjeva i u vrtu vrtića. Cilj je poboljšano stanje okoliša s bogatijom i raznovrsnijom pašom za pčele.
Dana 27. listopada 2023. godine članovi udruge, iskusni pčelari, održali su edukativnu radionicu u dječjem vrtiću Grozdić za djecu vrtićke dobi od 3 – 6 godina s temom ˝Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke˝. Djeca su upoznala život pčele kroz godinu, kako pčele proizvode med prikupljanjem peluda medonosnog bilja. Pomoću apisarija, koji je nabavljen ovim projektom, djeca su upoznala hijerarhiju pčela i život pčela u košnici te kako izgleda med na ramici te kako i zašto ga pčele spremaju. Ova interaktivna radionica pružila je djeci dublje razumijevanje važnosti pčela u ekosustavu te potakla svijest o očuvanju ovih vrijednih insekata. Djeca su tokom radionice upoznata s medonosnim biljkama i izrađen je Kalendar cvatnje medonosnih biljaka na području Grada Kutjeva. Na kraju interaktivne radionice djeca su imala priliku kušati med, žlicama za med koje su nabavljene ovim projektom. Iskustvo na ovoj interaktivnoj radionici je svakako poučnog karaktera.
Šira zajednica je o projektu i projektnim aktivnostima informirana letcima, objavama na lokalnom web portalu i društvenim mrežama. Članovi udruge se nadaju da će imati priliku nastaviti s ovom praksom širenja svijesti o apikulturi.
Pčelarska Udruga Sladun zahvaljuje se svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, posebice donatoru UNIQA osiguranje d.d. koji je prepoznao inovativnost ideje te financirao projekt i omogućio njegovu realizaciju.
Članovi Udruge Sladun raduju se provedbi ovakvih projekata koji su od velikog značaja za pčele, pčelare, naše najmlađe i širu zajednicu.

Ostvareni ciljevi projekta su educirana djece vrtićke dobi od 3 do 6 godina, njihovi roditelji te šira zajednica o važnosti pčela za okoliš, kao i o prepoznavanju medonosnog drveća i bilja, poboljšanje stanja okoliša kupnjom medonosnih sadnica radi povećanja pčelinjeg fonda koji je potreban pri oprašivanju i proizvodnji hrane te očuvanje okoliša i prirodne raznolikosti.
Rezultati projekta:
– kupljene i posađene medonosne biljke na području Grada Kutjeva
-kupljen apisarij za predstavljanje pčela i njihovog života u košnici tokom edukativne radionice
-kupljene drvene žlice za med, podijeljene sudionicima projekta
-održana edukativna radionica za djecu vrtićke dobi od 3 do 6 godina pod nazivom ˝Sačuvajmo pčele uzgajajući medonosne biljke˝
-izrađeni plakati i letci, te objavljeni članci o provedbi aktivnosti projekta na lokalnom web portalu i društvenim mrežama
-provedba projekta se prati kroz račune, potpisne liste sudionika i fotodokumentaciju.
Izvor: kutjevacki.hr

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…