Search
Close this search box.

PLANINARI NA EDUKATIVNOM IZLETU ”Gojzerica” i ”Pegaz” posjetili Rudine

Ovu prekrasnu sunčanu i toplu nedjelju članovi HPD Gojzerica Požega i Školskog planinarskog društva Pegaz iz Katoličke osnovne škole u Požegi su proveli na južnoj padini Psunja, dvadesetak kilometara zapadno od Požege, gdje se nalazi poznato arheološko nalazište Rudine. Teško se može naslutiti da se na Rudini nalazio jedan od najvažnijih arhitektonskih kompleksa sagrađen u srednjem vijeku na području Slavonije – Benediktinska opatija svetog Mihovila koja datira iz 12. stoljeća.

Djeca su imala priliku vidjeti ostatke opatije i čuti neke informacije o njoj. Još zanimljiviji su bili fosilni ostaci biljaka i životinja na vapnencu koje su istraživali tijekom izleta.
Anita Savić kao glavni vodič današnjeg izleta uvela nas je svijet 12. stoljeća i same lokacije koju smo posjetili, a Stjepan Savić nas je vodio kroz determinacije fosilnih nalaza. Na kraju su roditelji, već tradicionalno, pripremili slavonske delicije na štapovima lijeske. Vratili smo se kući veseli, siti i s ponešto većeg znanja o ovome dijelu našeg zavičaja.

Izvor: HPD Gojzerica

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi