Search
Close this search box.

PLANINARI POŽEŠKOG „SOKOLOVCA“ Posjetili geološki spomenik prirode Rupnicu, arboretum Lisičine i Geo info centar Voćin

Protekle sunčane nedjelje planinari požeškog „Sokolovca“ odlučili su se za jedan zanimljiv izlet koji je bio spoj planinarenja i turističke avanture, a sve u cilju uživanja u zavičaju koji nas okružuje. Već po tradiciji, planinari su se okupili kod “Ćire” ujutro u 9 sati te su nakon fotografiranja i pokoje izmijenjene riječi i anegdote započeli svoju izletničku avanturu. Nakon sat vremena vožnje ekipa je stigla do Rupnice koja je jedinstveni geološki spomenik prirode, jugozapadno od Voćina. Nastao je uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Poslije ugodnog hoda i obilaska stijenja te kratke pauze, krenulo se u Voćin na pravu avanturu u posjet Geo info centru, koji je izgrađen u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka. Nakon pozdravih riječi vodiča otišlo se na gledanje filma u 3D kinu. Brojni efekti ostavili su gotovo bez daha planinarsku družinu koja je prolazila filmom kroz područja koja se tiču geologije, biologije ili arheologije Parka prirode Papuk.

Poslije  filma vodič je proveo planinare te im pokazao brojne eksponate koji govore o povijesti ovoga kraja te njegovoj  flori i fauni. Gotovo sat i pol vremena prošlo je u trenu, a  nakon kave društvo je krenulo prema finalnoj destinaciji izleta. Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, usred Papuka, a navedenu destinaciju planinari su pronašli okupanu suncem i vrelom, gotovo ljetnom temperaturom. Arboretum je nastao je 1963. zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića. Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata bio je bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja- domaćim  i stranim, podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nažalost, zbog navedenih ratnih djelovanja, područje je poprilično devastirano, ali još uvijek je prekrasno za obilazak svima koje vole botaniku i cvijeće.

Nakon kratkog upoznavanja s lokacijom, planinari su krenuli u šetnju ovim lijepim parkom koji je zasjao u punom cvatu biljaka, cvijeća i drveća koja su krila brojne priče. Poslije  napornog hodanja izletnici su se okrijepili slavonskim delicijama pod lijepim sjenicama koje su pravile hlad. Nakon objeda krenulo se dalje na hedonističko uživanje u prirodi. U sjevernom dijelu arboretuma nalazi se prirodna bukova prašuma koja je tijekom 50 godina prepuštena prirodnim procesima. Južni dio, površine 24 hektara, arboretum je u užem smislu i čine ga tri velike površine: hortikulturni dio s ukrasnom drvećem i grmljem, dio zasađen biljkama s područja Europe i Azije te polje s biljkama iz područja Amerike. Arboretum Lisičine sadrži najbogatiju zbirku četinjača u Hrvatskoj ( borova, smreka, duglazija, borovica i tisa). Poslije uživanja u svim prekrasnim bojama, mirisima te zrakama sunca došlo je vrijeme kada je planinarska ekipa završavala ovaj atraktivni izlet. Puni dojmova krenuli su prema automobilima koji su bili parkirani kod nekadašnje upravne zgrade Arboretuma, koja je nažalost devastirana. Puni dojmova, smijeha i zadovoljstva požeški planinari krenuli su kućama, sa željama da se navedeni izlet ponovi i iduće godine. Vodiči ovog turističko-planinarskog izleta su bili iskusni planinar Branimir Bartolović i predsjednik Društva Bruno Horvat.

Pripremio: I. T.

Foto: HPD „Sokolovac“

 

 

Vezano
Vezano